Milieuvergunning houdt gemoederen buurtbewoners Cêla Vita bezig

maandag 10 oktober 2011 11:01

Tot 3 november 2011 ligt de nieuwe milieuvergunning van Cêla Vita ter inzage. Tot die datum kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen de vergunning bij de Raad van State. Afgelopen woensdagavond heeft de gemeente een informatiebijeenkomst belegd om uitleg te geven over de gevolgde procedure. De aanwezigen waren vertegenwoordigers van Cêla Vita, enkele buurtbewoners en 4 raadsleden waaronder EngbertJan Ruitenberg en Henk van Bergeijk van de ChristenUnie. Duidelijk werd dat ondanks de uitleg van de gemeente de bezwaren van een aantal buurtbewoners tegen de vergunning niet zijn weggenomen.

En dan gaat het met name om de geluidsoverlast die men ervaart. Zo heeft men er moeite mee dat in het akoestisch rapport de omgeving werd getypeerd als “woonwijk in de stad”. In het verleden heeft de Raad van State bevestigd dat de omgeving van Friki als “woonwijk in de stad” getypeerd mocht worden bij de berekening van de geluidsoverlast. Bewoners zijn van mening dat de omgeving van Friki een andere is dan de omgeving van Cêla Vita en ook eerder als een rustige woonomgeving aangemerkt moet worden.

Ook de mogelijkheid om maximaal 12 zondagen te mogen produceren viel niet in goede aarde. Als fractie van de ChristenUnie zijn we hier ook niet blij mee; ook wij hechten veel waarde aan de zondagsrust. De gemeente moet  echter wel de wettelijke regels hanteren en kan niet anders dan de aanvraag voor het maximaal aantal van 12 zondagen toekennen voor incidenteel werken op zondag.  Voor het structureel werken op zondag kan een gemeente wel beperkende maatregelen opleggen zoals een verlaging van 5 db van het toegestane geluid op werkdagen. Overigens is het wel zo dat Cêla Vita niet voornemens is om op zondag te gaan produceren  kunnen zich calamiteiten voor doen die productie op zondag noodzakelijk maken.

De gemeente heeft ervoor gekozen om de milieuvergunning niet opnieuw voor inspraak ter visie te leggen omdat er t.o.v. de voorlopige vergunning alleen maar veranderingen zijn aangebracht ten gunste van omwonenden. Er is gekozen voor een directe verlening van de vergunning om deze zaak die al zolang speelt nu eens af te ronden. Zodat het bedrijf Cela Vita weer met een geldige milieuvergunning kan werken en daar ook aan getoets kan worden. Dat houdt wel in dat eventuele bezwaarmakers niet eerst bij de gemeente maar meteen bij de hoogste rechtscollege ,de Raad van State, bezwaar moeten indienen. Niet alle buurtbewoners waren blij met deze keuze, want procederen bij de Raad van State brengt extra kosten met zich mee voor de bezwaarmakers.

Het is duidelijk dat de milieuvergunning van Cêla Vita een kwestie is van een zorgvuldige afweging van de belangen van de onderneming en de belangen van de buurtbewoners. Daarbij moet de gemeente zich uiteraard houden aan allerlei wettelijke regelingen, en zich baseren op de kennis van allerlei specialisten in de vaak lastige en moeilijke materie.  Je moet goed ingewijd zijn in deze materie wil je het allemaal kunnen volgen, en dat  lukt een gemiddeld raadslid doorgaans niet. Wel moet een raadslid er steeds van overtuigd zijn dat de vergunningverstrekking op een correcte en  integere manier is verlopen.  En dat idee leeft er wel bij de aanwezige leden van de fractie van de ChristenUnie.

Henk van Bergeijk

Labels

« Terug

Reacties op 'Milieuvergunning houdt gemoederen buurtbewoners Cêla Vita bezig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.