Vooruit met de Veldkamp

woensdag 16 november 2011 10:52

De medewerkers van het zwembad de Veldkamp in Wezep kunnen de blik naar voren richten. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond werd gesproken over het toekomstperspectief naar aanleiding van een onderzoeksrapport. Uiteindelijk stemde de complete gemeenteraad in met het voorstel van het college. Daarmee is de toekomst van het zwembad voor de komende jaren veilig gesteld.

Creativiteit

Het zwembad heeft zichzelf en de gemeenschap een goede dienst bewezen door met twee prijzen beloond te worden. De bronzen award voor de meeste stemmen in de provincie Gelderland. En daarnaast zeker ook de zilveren award in de categorie meest creatieve zwembaden in Nederland. Het is met name die creativiteit die het zwembad in de toekomst goed van pas zal komen.

Financieel

De laatste financiële cijfers wijzen ook op een meer gezonde situatie. Wel is duidelijk dat de ingezette lijn nu minimaal gehandhaafd moet worden. Een toezicht met strakke voorwaarden en een regelmatige structurele controle op de inkomsten en uitgaven staan daar garant voor. Daarbij kan worden opgeteld dat het nieuwe kassasysteem met ingang van 1 februari gebruikt kan gaan worden. Mede dankzij de aanmoediging vanuit de ChristenUnie fractie zoals wethouder Kok liet weten.

Beleidsmatig

In de achter ons liggende periode is de Veldkamp beleidsmatig op achterstand gekomen. Het heeft naar de mening van de ChristenUnie onvoldoende een plaats gekregen binnen het WMO – beleid en de sportnota. Het college deelt die opvatting en streeft ernaar om het zwembad meer en sterker te positioneren binnen de beleidskaders. Een en ander dient als resultaat te hebben dat meer inwoners (jongeren en ouderen) van onze eigen gemeente gebruik van maken van deze mooie voorziening.

Samenwerking H2O

Voor de nabije toekomst zal samen met Hattem en Heerde worden gesproken over externe verzelfstandiging van beheer en exploitatie van het sportbedrijf waaronder zwembad. Deze toezegging van het college komt tegelijkertijd met het bericht dat de drie gemeenten, die zich al langere tijd oriënteren op een verdergaande vorm van samenwerking. Een voorbeeld van consequent en consistent beleid vindt de fractie van de ChrsitenUnie.

Duurzaamheid

Zowel op het gebied van de financiën, als op het terrein van energiebesparing is het sleutelwoord duurzaamheid. Voor de besparing van energie zal mogelijk gebruik gemaakt gaan worden van de warmte van Celavita. Naar deze mogelijkheid wordt een onderzoek gedaan. Naar verwachting is dit een kansrijk traject, op andere plaatsen in ons land wordt dit ook toegepast. Wellicht kunnen op de langere termijn ook woningen in de omgeving van het zwembad en Celavita gebruik maken van de overtollige warmte.

Investering

De geboden financiële ruimte biedt de manager en het personeel van het zwembad de kans om te investeren voor de lange termijn. De uitbreiding van de kuurhoek en de aanleg van een waterspeeltuin kan een positieve impuls betekenen voor de bezoekersaantallen. De Veldkamp wordt daardoor aantrekkelijker voor eigen bewoners, mensen in de regio en de toeristen die ons dorp bezoeken. Het college pakt de investering nog breder op door ernaar te streven om de horeca zelf te gaan exploiteren. Daarnaast onderzoekt zij mogelijkheden om in combinatie met de nabijgelegen tennisvelden en de sporthal te komen tot gezamenlijk optrekken.

Moties

De oppositie had haar focus meer gelegd op de zondag in plaats van de toekomst van het zwembad. De fracties van VVD, maar met name ABO en in veel mindere mate PvdA hamerden op een onderzoek om te komen tot zwemlessen en/of recreatief zwemmen op zondag. Dit om wachtlijsten te verkorten. Vanuit het college kwam de verzekering dat, op aangeven van de zwembadmanager dit volstrekt onnodig is. Voor de fractie van de ChristenUnie aanleiding om de ingediende moties niet te steunen.

Unaniem

Opvallend genoeg steunden naast de coalitiepartijen ook alle partijen van de oppositie het voorstel van het college. Een mooi slot van een spetterend debat. Het zwembad de Veldkamp kan vooruit!

Gijs van den Brink

Labels

« Terug

Reacties op 'Vooruit met de Veldkamp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.