CU: balans nodig tussen sport en onderwijs

vrijdag 09 november 2012 13:50

In een Huis-aan-huis-column deze week gaf de fractie van de ChristenUnie aan blij te zijn met de voorgenomen aanschaf van de Erica Terpstrahal in Wezep. Deze hal biedt – naast de Kamphal – veel mogelijkheden voor de binnensport. In verband daarmee is er het plan de drie gymzalen in Wezep en Hattemerbroek te sluiten. Dat biedt weer ontwikkelingskansen voor de woonkernen, dus nodigden we de samenleving uit om in deze plannen mee te denken. Onderwijsmensen deden dat door met name te reageren op de voorgenomen sluiting van de gymzalen. Zij waren begrijpelijkerwijs kritisch omdat ze daarvan niet op de hoogte waren. Ook maakten zij een aantal inhoudelijke kritische kanttekeningen. Het college reageerde snel: er was inderdaad een communicatiefout gemaakt, en het zegde toe snel in overleg te treden met het onderwijsveld.

Wij hebben in onze eerste reactie aan het onderwijsveld aangegeven de kritiek goed te kunnen begrijpen. Onze positieve toon over de aankoop van de ET-hal maakt duidelijk dat wij blij zijn dat er een beslissing kon worden genomen die perspectief biedt met een voor onze gemeente forse positieve impact. Daarom reageerde de wereld van sport, muziek en cultuur verheugd. Uiteraard begrijpen we ook de kritiek van de onderwijsmensen op het sluiten van de gymzalen. En zeker begrijpen we het ongenoegen over het niet geïnformeerd zijn of het ontbreken van overleg. Gebleken is dat daarin fouten zijn gemaakt. We baseerden onze column op informatie die bekend was bij de raad maar naar nu blijkt niet bij het onderwijsveld. Men kende niet het voornemen de gymzalen af te stoten voor herontwikkeling. 

Toen wij direct daarover het college benaderden bleek dat het college dat zelf ook had geconstateerd. Het college wil excuses aanbieden voor het feit dat dit in het recente overleg met het onderwijsveld onbedoeld niet aan de orde kwam. Wij accepteren het excuus van het college, maar he is nu wel aan het college om uitleg te geven en helderheid te geven over het vervolgtraject. Wij zullen de zaken zorgvuldig wegen en betrekken in onze standpuntbepaling in de raadsvergadering van 15 november aanstaande. In onze column nodigden we de burgers uit mee te denken in de beschreven ontwikkeling. Het onderwijsveld deed dat, zij het vanuit een positie waarin het zich niet serieus genomen voelde. Ook zij  zien de positieve kanten van de ET-hal, maar vonden dat er te gemakkelijk werd geschreven over de gymzalen. Die kritiekpunten nemen we zeker ter harte.    

Concluderend zijn we blij met de aankoop van de ET-hal. De mensen van sport, muziek en cultuur reageren verheugd, de onderwijswereld maakt kritische kanttekeningen. Het is aan de raad om die zorgvuldig te wegen en het college daarop te bevragen. Daarnaast vertrouwen wij dat het college op korte termijn in gesprek gaat met het onderwijsveld. Dat is voor onze fractie een belangrijk aspect op weg naar behandeling in de raadsvergadering.     

Ton van Leijen

 

Labels

« Terug

Reacties op 'CU: balans nodig tussen sport en onderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.