ABO-CDA-SGP-VVD bezorgen burger hogere lasten voor riool

vrijdag 31 mei 2013 11:38

Het riool is nu niet een onderwerp dat sterk tot de verbeelding spreekt. Toch raakt het ons als burgers van Oldebroek dagelijks. Financieel door middel van de rioolheffing. Praktisch omdat het gewoon moet werken. Als het hard regent moet het water goed weg kunnen, er moet geen sprake zijn van verstoppingen, etc.

Donderdagavond 30 mei sprak de gemeenteraad over de manier waarop het beste financieel kan worden omgegaan met de kosten van het riool voor de komende jaren. In feite zijn er twee mogelijkheden. Je wacht af en als vervanging moet plaatsvinden ga je wel eens nadenken hoe we dat dan financieel gaan regelen. In de praktijk betekent dat dat er dan geld voor moet worden geleend. Of, je gaat nu alvast sparen voor die vervanging. Je weet immers dat het riool nu aan slijtage onderhevig is en daarmee vervanging onvermijdelijk is. Dat doen we toch ook thuis! We sparen eerst voordat we iets kopen. Dat is toch gezond financieel beleid? We weten toch, we worden er dagelijks aan herinnerd, dat geld lenen geld kost.

Uit berekeningen  blijkt overduidelijk dat de kapitaalslastensystematiek (een mooi woord voor de variant waarin wordt geleend) tot hogere kosten leidt dan de methode waarop vooraf wordt gespaard. Als fractie van de ChristenUnie staan we ook van harte achter de methode waarop op voorhand wordt gespaard. Dat omdat dan de kosten voor u als burger het laagst zijn. Omdat de kosten veel meer gelijk gespreid zijn, zodat u weet waar u aan toe bent in uw eigen financiële positie. Het riool slijt door het gebruik wat nu plaatsvindt. We  vinden uit oogpunt van goed rentmeesterschap het noodzakelijk dat we latere generaties niet opzadelen met de kosten die wij nu veroorzaken.

Het is voor ons onbegrijpelijk waarom de ABO, het CDA, de SGP en de VVD ervoor kiezen u als burger in de toekomst met hogere lasten op te zadelen. Door genoemde partijen wordt in hun argumentatie verwezen naar een artikel van de Stichting Rioned. Een artikel waar overduidelijk in naar voren komt dat sparen goedkoper is dan lenen. Voor ons als fractie van de ChristenUnie en voor de fractie van de PvdA onbegrijpelijk dat dan toch wordt gekozen voor het laatste.

We weten dat in 2025 en 2045 op basis van de huidige inzichten al grote vervangingen moeten plaatsvinden. Per investeringsbedrag van 1 miljoen euro zal de rioolheffing met zo’n € 5 moeten stijgen. Als je dan bedenkt dat het totale benodigde budget 184 miljoen euro bedraagt betekent dit een stijging van de rioolheffing van € 920 per jaar. Dat is dan nog voor inflatie. Rekening houdend met 2% inflatie per jaar kan het bedrag nog eens verdubbelen.

De stijging van € 920 per jaar, mag u afzetten tegen de meer voorzichtige benadering die wij aanhingen. Een benadering waarin ook wel stijging noodzakelijk is, maar die stijging is beperkt. 10 jaar lang € 6 tot € 7 per jaar. Dus in totaal zo’n € 70 euro.

Wat is goed voor de burger, zo begonnen we gisteravond ons betoog. U mag het zeggen.

Wim Boer

Labels

« Terug

Reacties op 'ABO-CDA-SGP-VVD bezorgen burger hogere lasten voor riool'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.