ChristenUnie Oldebroek blij met afschaffing ouderbijdrage jeugdhulp

jeugdhulp2vrijdag 13 november 2015 21:00

In de maand maart heeft de ChristenUnie Oldebroek het college verzocht om de ouderbijdrage in de jeugd-ggz op te schorten en niet te innen tot 1 januari 2016 (klik hier).  De bijdrage was bedoeld om ouders te laten meebetalen aan de verblijfskosten van kinderen die niet thuis verblijven omdat ze een vorm van jeugdhulp krijgen. Deze bijdrage kon oplopen tot 1.500 euro per jaar, wat een drempel kon zijn voor ouders om hulp te vragen. De eerste signalen wezen erop dat ouders inderdaad zorg meden. Bovendien kostte het innen van de ouderbijdrage door gemeenten veel administratie en geld. Landelijk had staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) toegezegd om dit verder te gaan onderzoeken. Het college honoreerde het voorstel van de ChristenUnie!

Vandaag, vrijdag 13 november ontving de fractie het goede nieuws dat staatssecretaris van Rijn de ouderbijdrage jeugdhulp afschaft:

“Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) schaft de ouderbijdrage in de jeugdhulp af per 1 januari 2016. De ouderbijdrage bestaat al jaren en is overgenomen in de Jeugdwet die sinds dit jaar van kracht is. Onderzoek laat zien dat de regeling niet voldoende werkt. De Tweede Kamer had Van Rijn op basis van het onderzoek verzocht om in overleg met de VNG de regeling nader te bezien. Van Rijn gaat gemeenten compenseren voor de circa 26 miljoen euro die hiermee gemoeid is en de Jeugdwet aanpassen.

Van Rijn: "Door gezinnen die jeugdhulp nodig hebben wordt de ouderbijdrage als drempel ervaren. En het is juist belangrijk dat er geen drempels zijn voor kinderen als ze jeugdhulp nodig hebben. Administratief is het vooral gedoe en levert het weinig geld op. Terwijl gemeenten dat wel nodig hebben om aan jeugdhulp uit te kunnen geven. Dus we stoppen ermee en gaan het anders regelen. Ouders en kinderen die jeugdhulp nodig hebben, zijn hier in 2016 vanaf."

De ChristenUnie Oldebroek is blij met dit besluit en ook met de circa 26 miljoen euro compensatie aan de gemeenten.  Hierdoor krijgen jongeren de hulp die ze ook echt nodig hebben. Hiermee kan de ChristenUnie weer één van de speerpunten van haar actielijst wegstrepen!

Hans het Lam en Berend Jan Spijkerboer

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Oldebroek blij met afschaffing ouderbijdrage jeugdhulp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.