Huisvesting vergunninghouders

Wezepvrijdag 27 november 2015 19:12

Deze week verscheen er een persbericht van de gemeente Oldebroek over de mogelijke huisvesting van 35 vergunninghouders in het voormalige pand van Lijn 5 aan de Klompenmakersweg in Wezep. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die de procedure doorlopen hebben en een verblijfsvergunning hebben ontvangen, zij mogen in Nederland blijven wonen. Elke gemeente in Nederland krijgt vanuit Den Haag de taak opgelegd om verplicht een aantal vergunninghouders te huisvesten, voor de eerste helft van 2016 ligt dit aantal voor de gemeente Oldebroek op 28 personen. 

De fractie van de ChristenUnie is blij met het initiatief van de beheerder om in het voormalige pand van Lijn 5 huisvesting van vergunninghouders mogelijk te maken. Wij hopen dan ook dat de gesprekken tussen gemeente en eigenaar over bestemmingsplan en andere regelgeving z.s.m. kunnen worden afgerond. Daarnaast vinden we het van cruciaal belang dat de omwonenden van deze locatie vanaf het begin in dit proces door de gemeente worden meegenomen. Zodat een ieder, gemeente en omwonenden  van de juiste informatie worden voorzien en weten wat ze van elkaar mogen verwachten. 

De ChristenUnie ziet meerdere voordelen in het huisvesten van vergunninghouders op deze locatie. Door het alweer enkele jaren leegstaande gebouw te gebruiken voor huisvesting van vergunninghouders wordt ook de druk op de bestaande (huur)woning markt in de gemeente verlicht. Immers op deze manier zijn er meer wooneenheden beschikbaar en kunnen ook meerder woningzoekenden aan een huurwoning geholpen worden. Tevens is er voor het gebouw, met bestemming maatschappelijk wonen, weer een zinvolle bestemming gevonden. Een ander belangrijk voordeel van het doorstromen van vergunninghouders naar een huurwoning is dat daardoor weer plaatsen vrijkomen in de AZC’s en er zo weer plaats is voor de opvang van vluchtelingen die nog dagelijks aan onze grenzen staan. 

Naast de praktische kant van de huisvestingsmogelijkheid  is de ChristenUnie verheugd dat op deze manier de gemeente Oldebroek kan bijdragen aan de opvang en bescherming van deze groep mensen in onze samenleving die onze bescherming zo hard nodig heeft. De terreurdaden welke plaats vonden in Parijs tonen voor ons nog maar weer eens aan wat het gevaar is waarvoor deze mensen op de vlucht zijn gegaan. Het kan voor ons niet zo zijn dat wij vluchtelingen die huis en haard hebben moeten achterlaten op vlucht voor terreur en schending van de mensenrechten hier in Nederland in de kou laten staan. 

Wij hopen dat er spoedig overeenstemming is tussen de eigenaar van het pand en de gemeente Oldebroek zodat de nodige verbouwingen kunnen plaats vinden en de eerste vergunninghouders nog in januari 2016 een ‘nieuw thuis’ kunnen krijgen. 

Fractie ChristenUnie Oldebroek

Labels

« Terug

Reacties op 'Huisvesting vergunninghouders'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.