ChristenUnie maakt zich sterk voor extra woonruimte bij mantelzorg

zaterdag 20 februari 2010 19:37

De ChristenUnie fractie vindt mantelzorg erg belangrijk en wil daarom alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat er geen beperkingen meer zijn bij het vergroten van een woning als iemand de zorg voor een naaste op zich wil nemen.

In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen om woningen uit te breiden tot 800 m³ bij mantelzorg. De ChristenUnie fractie heeft bij de vaststelling van dit plan samen met CDA en SGP een motie ingediend waarin het college gevraagd werd binnen twee maanden met een notitie te komen met een helder kader waaraan een ontheffingsaanvraag kan worden getoetst. Die motie werd aangenomen.

We vinden mantelzorg erg belangrijk het is één van de speerpunten van het WMO beleid. Maar ook vanuit onze levensovertuiging denken we dat het goed is dat mensen naar elkaar omzien, elkaar willen helpen, voor elkaar willen zorgen. Dan mogen er wat ons betreft geen planologische beperkingen zijn als de woning te klein blijkt te zijn.

Daarom hebben we in de raadsvergadering van 16 februari gevraagd of de notitie al klaar is, zodat we deze kunnen bespreken en vaststellen. De wethouder gaf aan dat het concept klaar is maar dat hij ook de kernen hierbij wil betrekken en ook de mogelijkheid van tijdelijke huisvesting in de vorm van woonunits hierin wil meenemen.

Onlangs is er ook in de Tweede Kamer een motie aangenomen met een soortgelijke strekking, en een verplichting naar gemeenten dat ze binnen 8 weken na een vergunningsaanvraag een besluit moeten hebben genomen. Als fractie van de ChristenUnie zullen we erop toezien dat deze regeling ook in Oldebroek wordt ingevoerd. En wat ons betreft met ruime mogelijkheden om de woning te vergroten als iemand de zorg voor een familielid of andere naaste op zich wil nemen.

Engbert Jan Ruitenberg

Labels

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden