Steun ChristenUnie aan VSCO eindelijk verzilverd

donderdag 25 februari 2010 13:56

Voor de noodzakelijke uitbreiding van sportpark De Heughte krijgt VSCO toch een vergoeding waar de voetbalclub uit Oosterwolde recht op heeft. In 2006 kreeg een voorstel van de ChristenUnie om 100% te vergoeden alleen steun van de VVD. Na een uitspraak van de ombudsman in 2008 was de SGP alsnog overtuigd ten onrechte geen steun te hebben gegeven aan het voorstel van de ChristenUnie. Ook heeft toen de raad unaniem besloten aan VSCO excuses aan te bieden. Een raadsmeerderheid heeft op 16 februari besloten het besluit uit 2006 om VSCO geen recht te geven op uitbreiding te vervangen door het besluit om VSCO een vergoeding te geven voor het extra vierde voetbalveld en voor de vier extra kleedkamers.

In 2006 is het beleidsplan buitensportaccommodaties aangenomen. In dit plan is exact aangegeven wat op basis van het ledenaantal de omvang van de sportaccommodatie is waarvoor de vereniging een vergoeding voor groot onderhoud ontvangt van de gemeente. Alleen de leden uit de gemeente Oldebroek tellen mee en niet de leden die bijvoorbeeld uit omliggende gemeente bij onze clubs komen voetballen. Deze zogenaamde buitenlandersregeling werkte voor allen VSCO zeer nadelig aangezien daar veel leden komen uit Elburg. Tot medio de 70-er jaren behoorde Oosterwolde bij Elburg dus dat had duidelijk historische redenen. Voor de fractie van de ChristenUnie in 2006 reden om een ruimere overgangsregeling voor te stellen zodat eenmalig de buitenlanders wel meegeteld mogen worden zodat VSCO het sportpark De Heughte kan uitbreiden met bijvoorbeeld een vierde veld. Alleen de VVD fractie stemde voor ons voorstel. De andere fracties kozen liever voor een andere route om VSCO mogelijk aan een extra veld te helpen te weten het multifunctioneel gebruik van de accommodaties. Op basis van een klacht van de erevoorzitter van VSCO heeft de ombudsman in 2008 duidelijk zich uitgesproken dat voor VSCO in onvoldoende mate rekening is gehouden met een overgangsregeling. Raadsbreed zijn vervolgens excuses aangeboden aan VSCO maar dat leidde helaas niet tot een verruiming van de regels. Voor de SGP fractie gelukkig wel reden om spijt te betuigen dat ze in 2006 niet voor het voorstel van de ChristenUnie heeft gestemd. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

In de raadsvergadering van 16 februari 2010 stond het voorstel van het college op de agenda om VSCO de aanschaf van de grond voor het vierde veld te vergoeden. Samen met SGP en VVD heeft de ChristenUniefractie een amendement (wijzigingsvoorstel) ingediend. Wij zijn van mening dat VSCO recht heeft op een volledige vergoeding voor de uitbreiding van het sportpark. Naast de grond dus ook voor de inrichting als voetbalveld en tevens voor 4 extra kleedkamers met dien verstande dat de helft van die investering voor de kleedkamers voor rekening van VSCO komt. De CDA fractie wilde wel dat de inrichting vergoed werd maar de vergoeding van 50% van de vier kleedkamers kon men niet in meegaan. De fractie van de PvdA had wel een heel vreemde uitleg waarom men ons voorstel niet kon steunen. VSCO had zelf geld genoeg dus had dit geld van de gemeente helemaal niet nodig en kon een en ander zelf wel financieren. Een vreemde redenering want dat betekent dat andere clubs ook op hun tellen moeten passen als ze bijvoorbeeld kleedkamers moeten renoveren. De PvdA gaat helemaal voorbij aan het beleidsplan buitensportaccommodaties want de verenigingen hebben namelijk gewoon recht op een vergoeding als dat valt binnen de vastgestelde omvang van het sportpark .

De fractie van de ChristenUnie is blij dat dit dossier na bijna 4 jaar eindelijk gesloten kan worden.

Henk van Bergeijk

Labels

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden