Extra stimulans voor tijdige reactie gemeente op vergunningaanvraag

woensdag 07 juli 2010 11:43

Tijdens de commissievergadering Bestuur en Veiligheid van 30 juni jl. is een voorstel besproken om de APV ( algemene plaatselijke verordening) en de afvalstoffenverordening aan te passen ( agendapunt 5). Door gewijzigde regelgeving is de gemeente verplicht om voor vergunningstelsels die onder de Dienstenrichtlijn vallen de LSP toe te passen. LSP staat voor Lex Silencio Positivo. Hiermee wordt bedoeld dat een vergunning “automatisch” is verleend als het antwoord op een vergunningaanvraag door de gemeente, binnen de daarvoor gestelde termijn uitblijft.

Alleen dwingende redenen kunnen de gemeente de gelegenheid geven hiervan af te wijken. Hierbij geldt wel dat dit ook moet zijn vastgelegd in wettelijke voorschriften.

Vanuit het college kwam het voorstel, conform het ontwerp van de VNG, om de LSP niet van toepassing te verklaren voor een aantal vergunningstelsels. De belangrijkste reden hiervoor is dat het algemeen belang hierdoor schade kan ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een vergunning voor een evenement. Als de LSP van wel toepassing zou zijn op dit onderwerp zou het kunnen zijn dat een andere organisatie die tegelijker tijd een evenement heeft benadeeld wordt. Dit zou ook bij het afgeven van een ventvergunning door LSP het gevolg kunnen zijn. Het is denkbaar dat de inkomsten bij het venten op grond van een niet door LSP verkregen ventvergunning nadelig beïnvloed worden als tegelijkertijd een ventvergunning geldt op grond van de LSP. Dit is een niet gewenste situatie.

Ook wordt voorgesteld om de LSP wel van toepassing te verklaren bij de vergunning organisatie snuffelmarkt. Hier zijn geen redenen van algemeen belang om van de LSP af te zien, want de gevolgen van een snuffelmarkt zijn over het algemeen beperkt.

Uiteraard is het wel de insteek van de gemeente dat iedere aanvrager van een vergunning tijdig een antwoord krijgt. De LSP is dan alleen een theoretische optie die in uitzonderlijke gevallen het algemeen belang van de burger moet beschermen. In de loop van 2010 wordt bezien of de invoering van een LSP breder ingevoerd moet worden.

Vanzelfsprekend kunt u het hele voorstel rond de LSP lezen in de stukken die behoren bij de eerder genoemde commissievergadering.

Als ChristenUnie zien wij het belang om de LSP volgens de aangegeven richtlijnen op te nemen in de regelgeving. Wij ondersteunen het voorstel en zullen in de raadsvergadering van september dat ook laten blijken.

Liesbeth Vos-van de Weg

Labels

« Terug

Archief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden