Wat mensen willen....(Column)

dinsdag 27 juli 2010 12:00

Je wilt als burger een betrouwbare overheid, die zich inzet voor goede voorzieningen. Die snel toestemming geeft als je een straatbarbeque wilt houden, een uitkering nodig hebt, of een bestemmingsplanwijziging. Zeker: het is voor de overheid geen kwestie van ‘roept u maar’, er moeten wetten worden gehandhaafd, en er is de bekende afweging tussen algemeen en persoonlijk belang. Als fractie proberen we voortdurend de relatie tussen burgers en overheid te versterken. Zo hebben we onlangs een voorstel ingediend waarin groepen van burgers (een straat, wijk, kern, enz.) zelf een voorstel in de raad kunnen brengen. We krijgen daar veel positieve reacties op. 

Als politieke partij willen we weten wat mensen vinden, nodig hebben, verwachten. Al een paar jaar zetten we ook het wapen in van een peiling (poll). Onze wensen voor burgerbetrokkenheid staan uitgebreid in ons verkiezingsprogramma. Samen met de SGP en het CDA hebben we ook wensen in het bestuursakkoord opgenomen. In recente polls hebben we daar op doorgevraagd. Een meerderheid (60%) van de burgers die reageerden gaf aan niet alleen betrokken te willen worden als hun persoonlijk belang wordt geraakt, maar ook meer te willen discussiëren met raadsleden. En eveneens meer dan de helft vindt dat er naast de dorpsgesprekken meer informatie-avonden in elke kern moeten komen. Dat betekent dat de dorpsgesprekken wel worden gewaardeerd, maar ook dat men meer wil.   

In de zomer van 2009 vroegen we: ‘Wat vindt u belangrijk voor een volksvertegenwoordiger?’ Uit 5 mogelijkheden scoorden het hoogst: ‘gewoon het verkiezingspogramma uitvoeren’ (31,43%), en ‘weten wat er leeft, veel gesprekken voeren met burgers en werkbezoeken brengen’ (62,86%). Nou, dat laatste doen we graag. En het is helemaal mooi als groepen burgers zelf het initiatief nemen, zoals de Stichting Dorpsbelangen Oosterwolde. Een volgende slag die we dan moeten maken is om elkaar niet tot sociaal wenselijke antwoorden of verkiezingsretoriek te verleiden. Nee; we hebben een echte dialoog nodig over wat er wenselijk is, en over wat er in alle nuchterheid haalbaar is.  We hebben zin in het nieuwe seizoen. Maar voor nu: een fijne zomer gewenst! 

Reageren of meedenken? mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl. Zie ook www.oldebroek.christenunie.nl

Op de foto vlnr: Inge de Vries-de Jong, Willem Bart Junte, Henk van Bergeijk, Liesbeth Vos-van de Weg, Gijs van den Brink, EngbertJan Ruitenberg, Hans het Lam, Ton van Leijen en Wim Boer

Labels

« Terug

Archief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden