Samenleving en overheid veranderen

pasfoto Ton mei 2010maandag 04 november 2013 23:44

De fractie van de ChristenUnie constateert dat het college ondanks tegenslagen standvastig en onversaagd is blijven werken aan de vele en zware dossiers die er voor liggen. De fractie ziet over het geheel genomen dat het college veel heeft aangepakt en ook zaken afrondt. Daarvoor heeft ze respect en waardering. De fractie schetst een aantal ontwikkelingen. College en raad veranderen goeddeels elke vier jaar. Het beleid ook, hoewel daarin veel constant blijft, en dat is een kernmerk van goed bestuur: continuïteit en stabiliteit. De samenleving verandert met de algemene trend mee: het opleidingsniveau van mensen stijgt, het gezag van vertrouwde instituties neemt af, de invloed van (sociale) media, meer individualisme, enz. Dit heeft gevolgen voor beleid en organisatie, en stijl en werkwijze van college en raad.

Aldus enkele grondtonen uit de algemene beschouwing bij de meerjarenbegroting voor 2014-2017. 

Samenlevingskracht

Een van de mooiste dingen in onze gemeente is de betrokkenheid van mensen op elkaar. In de woonkern, in de buurt en straat, en zeker bij het vrijwilligerswerk, mantelzorg e.d. Deze factoren hebben een belangrijke rol gespeeld in het relatief ingrijpende veranderingsproces waarin samenleving en overheid zijn gewikkeld. Amper twee jaar geleden werd de weg ingeslagen naar wat we nu noemen Oldebroek voor mekaar, en nu al zijn er wissels omgezet. Zo komen burgers in beweging, en is er b.v. een koersgroep die vanuit de optiek van de burger samenwerking in de gemeenschap wil uitdragen en stimuleren. De fractie deelt van harte de uitgangspunten van deze Koersgroep, zoals dat de nieuwe aanpak geen blauwdruk maar een ontdekkingstocht moet zijn. 

Alle reden voor een positieve grondhouding

De fractie poetst niet weg dat er een noodzaak was om het roer om te gooien. Als gemeente komen we financieel behoorlijk in de knel door vele nieuwe taken onder gelijktijdig krimpende budgetten. Maar in plaats van daarover te kniezen wordt de handschoen door samenleving en overheid opgepakt. Dit ondanks vervelende tegenslagen waarmee het college te maken kreeg. Deze hoopgevende constatering neemt volgens de fractie niet weg dat er nog veel verbeteringen nodig zijn. Het kan en moet in een aantal belangrijke opzichten anders. De beste grondhouding daarbij is niet klagen maar constructief-kritisch. Raadsfracties zullen moeten gaan voor het gemeenschappelijk belang. Elkaar niet bevechten maar bevragen, elkaar niet wegzetten maar opzoeken. Samen draagvlak geven aan wat de samenleving nodig heeft.    

Stimulerend en beschermend beleid

Voor de ChristenUnie staat voorop dat de overheid moet zorgen voor goed beleid , dat zorgt voor stabiliteit. Waarin mensen en organisaties dezelfde rechten hebben en ruimte om te functioneren. Wie  zelf niet in staat is om sociaal gezien te functioneren moet in de overheid een bewogen partner vinden. De overheid dient te zorgen voor goede voorzieningen zodat burgers goed kunnen wonen, werken, naar school gaan, zinvol verblijven, recreëren enz. Dit hoeft de overheid niet allemaal zelf te realiseren. De fractie werkt dit onder andere uit in thema’s als bestuurskracht, Oldebroek voor mekaar, het sociale domein, woningbouw, economie, cultuur, financieel. (Zie daarover de aparte berichten.) Ze spreekt aan het slot de hoop uit dat het college ook in deze laatste bestuursperiode kracht, wijsheid en gezondheid mag ontvangen. Dat wenst ze ook de overige fracties in de raad en medewerkers toe. Ze hoopt dat wethouder De Muijnk mag herstellen van zijn ziekte. “Wij bidden om Gods zegen over dit alles” aldus de fractie. De raad vergadert over de begroting op 14 november a.s. 

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden