Ook cultuur en sport vragen samenwerking

woensdag 06 november 2013 19:08

Cultuur geeft kleur aan het leven. En sport en bewegen zijn belangrijke bijdragen aan een gezonde samenleving. Naast de fysieke gezondheid wordt ook de geestelijke gezondheid er positief door beïnvloed. De raad besloot dat het ondersteunen van sport en cultuur op zichzelf geen kerntaak is van de overheid. Tegelijk zijn ze zo belangrijk voor onze samenleving dat de overheid ze tot op zekere hoogte wil faciliteren. Daarbij past de inzet van combinatiefunctionarissen. Niet als uitvoerder, maar als intermediair tussen individu en sportvereniging, en mogelijk ook tussen scholen en jongeren. Deze rol moet de combinatiefunctionaris wat de fractie van de ChristenUnie betreft ook vervullen op het gebied van cultuur.

Op dit moment wordt door een aantal verenigingen en gebruikers van de ET-hal nagedacht over een nieuwe plek om te sporten of te musiceren. Dergelijke samenwerkingsverbanden wil de fractie graag meer zien, en ze vraagt naar de rol van het college hierin. Ze is blij dat een aantal verenigingen verder kijkt dan de eigen activiteit en ook sociale initiatieven ondersteunt. Genoemd worden de Tour-de-Delle en de onlangs gehouden activiteit van de ATB-vereniging. Activiteiten die Oldebroek op de kaart zetten – aldus de fractie. Ze vraagt het college hoe ver het staat met de gedachten over een sportbedrijf.

Muziekschool en zwembad
De muziekschool kon in de oude vorm niet meer bestaan. De fractie ziet niet graag dat het muziekonderwijs verdwijnt. Het zal echter op een andere manier moeten gaan gebeuren dan we nu gewend waren. Ze hoopt dat er vanuit professionals, muziekverenigingen en/of burgers initiatieven zullen ontstaan om op creatieve wijze tegemoet te komen aan de behoefte aan muziekonderwijs. De fractie vraagt ook het college of het nog mogelijkheden ziet om hierin een stimulerende rol te spelen.
Eind 2011 werd er raadsbreed steun gegeven aan nieuw beleid voor het zwembad. De fractie van de ChristenUnie staat daar nog steeds achter. Sindsdien heeft het college ook aangegeven dat de toen geplande investeringen inmiddels ook effect hebben op de verkoop van abonnementen. Dat is goed nieuws. “We waarderen het dat het college, koersend naar verzelfstandiging, in de tussentijd al diverse zaken heeft ingezet of ‘uitprobeert’. Compliment dat het college niet wacht met wat er nu al kan.” De fractie vraagt naar de actuele cijfers en naar de status en de visie van het college op het uitvoeringsmoment van het onderhoud. De fractie is blij dat het college al de toezegging heeft gedaan de raad eerstom een besluit te vragen alvorens het onderhoud uit te voeren. Evenals het college heeft ook de fractie nog wel zorg over de toekomst van het zwembad. De fractie koestert de voorziening, maar de tijd gaat wel dringen om de grens aan te geven waarbinnen we als gemeente op een verantwoorde manier onze rol en positie kunnen bepalen.

Multifuncionaliteit
Scholen moeten wat de fractie betreft zoveel mogelijk gezamenlijk gebruik maken van bepaalde faciliteiten. Daarom is ze benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek naar de mogelijkheid van clustering van scholen. Schoolbesturen denken actief mee in dit proces en zien ook kansen. Mogelijk kan een schoolgebouw soms dienst gaan doen als een centraal punt in een wijk met activiteiten die buurtbewoners bij voorkeur daar zelf organiseren. Een wijkbibliotheekje of uitruilplaats van speelgoed zijn mooie voorbeelden hiervan. De fractie vraagt het college o.a. of het bereid is bij het clusteren van scholen c.q. schoolgebouwen ook voor dit punt aandacht te hebben, en concreet met burgers en instellingen hierover contact wil opnemen.

Wim Boer, Inge de Vries, Liesbeth Vos

Labels

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden