Ruimte en kansen voor mensen

Pasfoto Engbert Jan mei 2010donderdag 09 januari 2014 11:14

Pal staan voor een vrije en verantwoordelijke samenleving, een duurzame economie, een dienstbare en rechtvaardige overheid. Maar ook bescherming van kwetsbaar leven, zorg voor elkaar en zorg voor Gods schepping. Het zijn hoofdlijnen uit het nieuwe verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dat werd door de lokale partijvoorzitter Els de Jong – van Gurp symbolisch overhandigd aan lijsttrekker Engbert Jan Ruitenberg. Bij de opdracht om na de verkiezingen met dit program aan de slag te gaan wenste ze hem en het team wijsheid en zegen. In zijn reactie zei Engbert Jan dat hij graag samen met zijn ploeg zich hiervoor sterk wil maken. “We willen er op elk niveau bij zijn als er politieke knopen moeten worden doorgehakt. We proberen in praktijk te brengen waar we heilig in geloven: ons hart een stem te geven”.

Het programma kwam tot stand via een paar interactieve sessies met de leden.

Voor en met elkaar, omzien naar de ander

De ChristenUnie loopt niet weg voor het bestrijden van de crisis, maar wil verandering in het patroon dat de crisis veroorzaakte. Mensen moeten meer gelegenheid krijgen verantwoordelijkheid te dragen. De overheid kan niet alles, het komt des te meer aan op zorg voor elkaar. Die nieuwe ruimte moet vrijheid bieden voor verschillende overtuigingen en instellingen. De partij wil investeren in jeugd, gezin en onderwijs, kansen voor jongeren en ouderen, zorg van en voor elkaar, betrokken en betaalbaar. Meer begrip voor mantelzorgers en vrijwilligers, als ‘smeerolie’ actief in zorg, sportverenigingen, buurtclubs en scholen. Ze wil een duurzame economie, waarin ondernemerschap en werken lonend is. Ze wil betaalbare huizen voor starters op de woningmarkt, en steun voor levensloopbestendige initiatieven. Daken van openbare gebouwen kunnen gebruikt worden voor zonne-energie. Ze steunt de initiatieven waarbij bewoners in hun eigen kern meer kunnen beslissen en daarvoor ook budget krijgen. Ze zet zich in voor een samenleving waarin mensen niet langs de kant blijven staan, en er weer voor elkaar zijn: niet ieder voor zich, maar omzien naar de ander. 

Samen leven, wonen en werken

Deze hoofdthema’s motiveren de ChristenUnie om zich in te zetten voor alle mensen, van welke levensovertuiging ook maar. Daarbij hoopt ze op de steun van alle burgers. Ook van christenen die in de samenleving werk van hun geloof willen maken. Die hun geloof niet bewaren voor de kerk of thuis, maar bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het bestuur van onze gemeente, dienstbaar aan de samenleving. Ze wil dit realiseren door samenwerking en afstemming met andere partijen, verenigingen, organisaties, bewegingen en personen die haar doelen of actiepunten steunen. Samenwerking met andere gemeenten is noodzakelijk om de voordelen van kleinschaligheid te combineren met een breder kennisniveau en vermindering van kwetsbaarheid. Bestuurlijke fusie wordt niet uitgesloten, waarbij de identiteit van de woonkernen behouden moet blijven en voldoende democratische invloed gewaarborgd.      

Klik hier voor het complete verkiezingsproramma 2014-2018

Labels

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden