Ook Europees verzet tegen prostitutie

pasfoto Ton mei 2010donderdag 27 februari 2014 12:39

Prostitutie is in alle gevallen een vorm van geweld tegen vrouwen. Daaraan is onlosmakelijk mensenhandel verbonden. Daarom is het een goed teken dat het Europarlement dit wil bestrijden. In Nederland is het nog steeds een legaal beroep maar in Europa wordt dat afgekeurd. Er is vandaag een resolutie aangenomen waarin het ‘kopen’ van seks strafbaar wordt. In Europa zijn er trouwens steeds meer landen die dat verbod al hebben ingevoerd.

De aangenomen resolutie is ontstaan in de kring van feministen. Zij noemen prostitutie een regelrechte vorm van slavernij. En zij krijgen dus royaal steun in hun opvatting. In Nederland bestaat er alleen binnen D66 en GroenLinks nog tegenstand. Sommigen binnen deze partijen vinden het symboolwetgeving en stellen dat het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw in gevaar komt. Maar een groeiende meerderheid is het daarmee niet eens. De legalisering van prostitutie in ons land heeft bij velen de ogen ervoor geopend dat dit verschijnsel behalve het aspect van slavernij ook met veel andere vormen van criminaliteit is omgeven, waaronder drugshandel. De burgemeesters van Amsterdam en Utrecht namens vorig jaar maatregelen. Het ‘hoerenlopen’ is al verboden in Zweden, IJsland en Noorwegen, ook Duitsland en Frankrijk willen nu het roer drastisch omgooien.   

Los daarvan, maar wel parallel verlopend moeten door een wetswijziging waarschijnlijk binnenkort gemeenten hun verordening (APV) gaan wijzigen op het gebied van dit onderwerp. Onze fractie bepleit daarbij te kiezen voor de nuloptie. In tegenstelling tot eerdere wetgeving wordt het namelijk mogelijk te bepalen dat een gemeente geen enkele ruimte biedt voor bordelen of andere seksinrichtingen. Gelukkig kennen we hier geen praktijk van bordelen en seksinrichtingen als in grote steden. Zo’n bepaling heeft echter ook een sterk moreel karakter; het maakt duidelijk dat wij ons hier verzetten tegen deze vorm van uitbuiting van mensen. Wij werken aan een motie die dat tot uitdrukking brengt. Wordt vervolgd. 

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Ook Europees verzet tegen prostitutie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.