ChristenUnie wil meer bouwen en ruimte voor nieuwe woonvormen

planning-3536753_1280.jpgwoensdag 21 oktober 2020 21:36

De gemeente Oldebroek moet inspelen op de veranderende woningmarkt. Dat schrijft de fractie van de ChristenUnie Oldebroek in een opiniërende nota over woningbouw in de gemeente. Met deze nota wil de fractie graag het gesprek aan gaan met de gemeenteraad en het college over de woonvisie en de woningbouw in de gemeente Oldebroek.

De reden hiervoor is dat de ChristenUnie vindt dat er een versnelling nodig is voor de woningbouw in de gemeente. Ook is voor de ChristenUnie belangrijk dat er ingespeeld wordt op de veranderende vraag naar woningen.

Door de hogere woningprijzen, de overbelaste woningmarkt is er meer vraag naar kleinere woningen. Ouderen wonen veel langer thuis en dat maakt dat er vraag is naar andere woonvormen zoals generatiewoningen of kangoeroewoningen. De ChristenUnie wil graag dat er meer mogelijkheden komen voor deze woonvormen en dat deze door de gemeente gestimuleerd en gefaciliteerd worden.

Generatiewoningen en andersoortige nieuwe vormen van wonen maken het mogelijk dat meerdere gezinnen in één huis wonen. Dit kan ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden zijn voor starters en kleine gezinnen en dat het voor ouderen mogelijk worden om langer zelfstandig thuis te wonen. Hierbij kunnen we denken aan aangepaste woningen voor ouderen, maar ook mogelijkheden om met meerdere ouderen in een huis te wonen en elkaar te ondersteunen of generatie woningen waarbij meerdere generaties samen leven.

Om nieuwe woonvormen een kans te geven is het voor de ChristenUnie van belang dat de gemeente Oldebroek de nieuwe woonvormen gaat faciliteren. Faciliteren kan door het wegnemen van te veel beperkende regels en het beleid aanpassen om flexibelere en nieuwere woonvormen en door ruimte te bieden aan initiatiefnemers en waar mogelijk bij staan.

De ChristenUnie pleit voor ruimte om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door hier specifieke locaties voor aan te wijzen, waar initiatiefnemers kunnen experimenteren of door een aantal pilots uit te voeren als gemeente.

Het doel van de nota is vooral het gesprek aan te gaan met elkaar om zo samen tot een nieuwe woonvisie te komen die ervoor zorgt dat er voor iedereen een betaalbare en passende woning is in de gemeente Oldebroek. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Opinierende nota woonvisie ChristenUnie oktober 2020.pdf174,3 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug