ChristenUnie blijft pleiten voor verruiming van bebouwingsmogelijkheden bij mantelzorg

zaterdag 01 mei 2010 21:35

In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen om woningen uit te breiden tot 800 m³ bij mantelzorg. De ChristenUnie fractie heeft bij de vaststelling van dit plan samen met CDA en SGP een motie ingediend waarin het college gevraagd werd met een notitie te komen met een helder kader waaraan een ontheffingsaanvraag kan worden getoetst. De conceptnotitie werd ons in de raadsvergadering van 27 april aangeboden ter goedkeuring om dit verder uit te werken.
Uiteindelijk besloot het college de notitie terug te nemen.

In het bestemmingsplan is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen bij medische en/of sociale mantelzorg. De ontheffing is een bevoegdheid van het college. Om er zeker van te zijn dat de ontheffing op goede gronden wordt verleend, hebben we een beleidsnotitie gevraagd om dit te kunnen toetsen. Waar we enigszins bang voor waren bleek uit de conceptnotitie die ons is aangeboden. Veel regels waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de ontheffing. Het positieve was de toezegging dat het college de mogelijkheid gaat onderzoeken om in de gehele gemeente tijdelijke zorgunits toe te staan.

Als ChristenUnie fractie vinden we mantelzorg erg belangrijk het is één van de speerpunten van het WMO beleid. Maar ook vanuit onze levensovertuiging denken we dat het goed is dat mensen naar elkaar omzien, elkaar willen helpen, voor elkaar willen zorgen. Maar ook uit financieel oogpunt is het veel voordeliger dat mensen elkaar willen helpen dan dat er altijd betaalde zorg nodig is.

In de conceptnotitie wordt vooral de noodzaak van medische zorg beschreven. Terwijl wat ons betreft de sociale zorg ook een belangrijk criterium is. We stellen ons voor dat indien oudere mensen niet meer alleen durven of kunnen wonen omdat het werk om huis of het verzorgen van dieren hen teveel wordt, het mogelijk moet zijn dat kinderen of mogelijk iemand anders er bij in komt te wonen en ‘mantelzorg’ verleent. Dan mogen er wat ons betreft geen planologische beperkingen zijn als de woning te klein blijkt te zijn. Dat er regels komen om oneigenlijk gebruik te voorkomen en dat er geen onevenredige aantasting van de belangen van omwonenden en (agrarische) bedrijven mag ontstaan, mag duidelijk zijn.

Na enige discussie in de raadsvergadering bleek een meerderheid de conceptnotitie te beperkend te vinden en besloot het college de notitie terug te nemen. We hebben er alle vertrouwen in dat het nieuwe college met een voorstel zal komen waar we ons wel in kunnen vinden.

Engbert Jan Ruitenberg

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie blijft pleiten voor verruiming van bebouwingsmogelijkheden bij mantelzorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.