Huis aan Huis vraagt, Van Leijen antwoordt

donderdag 14 oktober 2010 11:19

OLDEBROEK - In de rubriek ‘Huis aan Huis vraagt, raadslid antwoordt’ gaat ChristenUnie-raadslid Ton van Leijen uit de gemeente Oldebroek in op de volgende vraag: ChristenUnie-voorman André Rouvoet maakt zich zorgen over het Centrum voor Jeugd en Gezin. De ChristenUnie was groot voorstander van dit concept. De VVD gaf eerder al aan er weinig voor te voelen. Overal worden de centra nu geopend of zijn ze inmiddels geopend. Maakt u zich met de komst van het nieuwe rechtse kabinet zorgen over de toekomst van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Wezep?

“Stel je hebt als ouders opvoedvragen, maar je weet niet goed wie kan helpen. Kleine problemen kunnen dan zomaar groot worden. Preventief werken in de zorg aan opvoeders en kinderen kan erger voorkomen. Daarvoor is het Centrum voor Jeugd en Gezin opgericht. Laagdrempelig, met samenwerkende partners. Principe: één gezin, één plan en één team. De gemeente Oldebroek was verplicht een CJG op te richten, maar koos heel bewust voor de huidige samenstelling, en is zelf de belangrijkste partner.

Gaat er wat veranderen onder de nieuwe regering?
Het CJG is niet van het rijk, maar van de gemeente. De jeugdzorg gaat (met het geld) van de provincie naar de gemeente. In het nieuwe regeerakkoord staat dat het bestaande CJG eerste aanspreekpunt wordt voor alle jeugdzorg in de gemeente. De CJG’s blijven dus, en in die zin zal er voor Wezep niets veranderen.

We moeten wel nuchter blijven. Zeker: we pleiten als ChristenUnie al jarenlang voor ontkokering van allerlei instellingen, en dat lijkt in het CJG te gaan gebeuren. Niet ieder-voor-zich, maar samenwerking. De samenwerking van gemeenten in de regio versterkt dat. Maar door in één pand te gaan zitten ben je er nog niet. Er moet ook werkelijk, praktisch, worden samengewerkt. De werkers in deze organisaties hebben veel kennis en ervaring. Als ze die samen inzetten kan er iets goeds tot stand komen. Niet door een stenen gebouw, maar door inspiratie, betrokkenheid op de doelgroep: jeugd en de gezinnen. Daar is het allemaal voor bedoeld. Onze fractie volgt dat met belangstelling!”

Vraag van Huis aan Huis (elburg en Oldebroek) en antwoord van Ton van Leijen dd. 14 oktober 2010

Labels

« Terug

Reacties op 'Huis aan Huis vraagt, Van Leijen antwoordt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.