Mooie stappen naar een duurzamere toekomst

zaterdag 30 januari 2016 10:06

De raadsvergadering van afgelopen donderdag stond voor een groot deel in het teken van duurzaamheid. Er is ingestemd met een tweetal voorstellen welke een bijdrage leveren aan de ambitieuze doelstelling van onze gemeente om uiterlijk in 2050, maar liefst eerder, klimaatneutraal te zijn.

Allereerst is er ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet voor het plaatsen van 8 installaties met zonnepanelen op gemeentelijke daken. De eerste 4  installaties zullen nog dit voorjaar worden geplaatst. De ChristenUnie is blij dat dit plan, wat onderdeel uitmaakt van het bestuursakkoord, nu zijn uitwerking krijgt. Wij zijn van mening dat de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie heeft als het gaat om het streven naar een duurzamere toekomst. Maar niet alleen dat, ook voor de gemeente geldt,  net als voor particulieren, dat investeren in duurzaamheid financieel loont! 

Verder heeft de raad ingestemd met een aangepaste verordening duurzaamheidsleningen en met een nieuwe verordening stimuleringsleningen gemeente Oldebroek.

De duurzaamheidslening welke in het voorjaar 2015 is ingevoerd blijkt een groot succes te zijn. De pot met geld ter grote van € 500.000,--  welke beschikbaar was voor het financieren van duurzaamheidsmaatregelen bleek dit najaar al weer leeg.  Zo’n honderd inwoners hebben een beroep gedaan op de regeling die het mogelijk maakt om geld te lenen, tegen gunstige voorwaarden, wat geïnvesteerd moet worden in maatregelen om de eigen woning duurzaam te maken. De ChristenUnie ziet grote voordelen in deze manier van ondersteuning. De gemeente Oldebroek is zich er van bewust dat zij de ambities op het gebied van duurzaamheid niet zonder inzet van de inwoners kan waar maken.

Wij, en de gehele raad met ons hebben dan ook van harte ingestemd met het voorstel van het college om nogmaals een bedrag van (€1.000.000,--)  beschikbaar te stellen voor deze duurzaamheidslening, zodat dat deze weer open staat voor nieuwe aanvragen. 

De verordening ‘Stimuleringsleningen gemeente Oldebroek’  is nieuw. Deze lening is er mede gekomen door een raadsbrede motie welke is ingediend in de vergadering van november 2015. In deze motie werd het college opgeroepen om met een lening te komen voor, zoals de verordening dat omschrijft: ‘rechtspersonen in de vorm van een vereniging of stichting zonder winstoogmerk’. Denk hierbij o.a. aan sportverenigingen en maatschappelijke organisaties die willen investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Ook hier snijdt het mes aan meerdere kanten, verenigingen en stichtingen investeren in duurzaamheidsmaatregelen, met als resultaat lagere energielasten en meer ruimte voor andere zaken op hun begroting. Ook voor deze lening is een bedrag van € 1.000.000,-- beschikbaar gesteld. 

De ChristenUnie is blij met de voortvarendheid waarmee het college deze leningen tot stand heeft gebracht. Wij zien het stimuleren van investeringen in duurzaamheid als een goed middel om onze gemeentelijke doestellingen te halen.

En ook de vorm van stimuleren is duurzaam, doordat de gelden revolverend zijn, het uitgeleende geld komt terug, en kan weer opnieuw worden ingezet. Dit in tegenstelling tot  het subsidiëren van investeringen waarbij het gaat om een eenmalige ondersteuning welke niet hoeft te worden terug betaald. 

Popke Graansma

Labels

« Terug

Reacties op 'Mooie stappen naar een duurzamere toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.