Nieuwsbrief ChristenUnie Oldebroek

Oldebroek
Juni 2024

Nieuwsbrief fractie Oldebroek

##mailingaanhefvoornaamachternaam##              

Vorige week waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. De uitslag is voor de ChristenUnie een teleurstellende. De ChristenUnie verdwijnt uit het Europees parlement. De SGP haalde wel een zetel. 

We danken alle ChristenUnie stemmers in onze gemeente! SGP heeft in Oldebroek de meeste stemmen ontvangen. SGP Oldebroek, gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Afgelopen twee jaar hebben we al veel kunnen realiseren uit ons verkiezingsprogramma. Lees de nieuwsbrieven om hiervan op de hoogte te blijven. We blijven ons vol toewijding inzetten voor een mooier Oldebroek.

We willen u nog speciaal wijzen op de uitnodiging voor de informatieavond Post-Covid op 24 juni 2024 om 19.00 uur in het Agnietencollege, Noordsingel 70, Wezep. 

 

20231104-Cu-campagne-Wezep- Fractie banner

Post Covid

aanmelden via mailadres: info@oldebroek.christenunie.nl 

 

Jubileum wethouder Liesbeth Vos- van de Weg

Op 27 mei was het precies 10 jaar geleden dat Liesbeth Vos- van de Weg beëdigd is als wethouder in het college van de gemeente Oldebroek, alle reden om haar in het zonnetje te zetten. De ChristenUnie fractie heeft haar op 27 mei op het gemeentehuis verrast met een mooie bos bloemen en een taart om dit te vieren.

Ook onze fractievoorzitter Popke Graansma vierde een jubileum aangezien hij vanaf 27 mei 2024 mocht toetreden tot de raad van Oldebroek

lees verder op onze website

Lees verder

Gemeenteraad stelt beleid kleine woningbouwinitiatieven vast

In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie Oldebroek is ‘wonen’ en belangrijk speerpunt. Wonen gaat over zoveel meer dan stenen stapelen. Wonen gaat over samenleven, over samenhang, over gemeenschappen in een straat, buurt of wijk. In ons verkiezingsprogramma hebben we de ambitie uitgesproken dat we ons blijven inzetten voor de kansen van starters en jonge gezinnen, voor waardig wonen voor ouderen, voor betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen.

We vinden het belangrijk dat er (kleine woningen) voor starters gebouwd wordt en dat er voldoende woningen zijn voor ouderen. Ook vinden we het belangrijk dat er geen onnodige drempels opgeworpen worden bij het aanvragen van een mantelzorgwoning.

De gemeenteraad heeft tijdens de afgelopen vergadering de beleidsnotitie kleinschalige woningbouwinitiatieven vastgesteld. Wij zijn hier erg blij mee omdat dit goed aansluit bij de speerpunten in ons verkiezingsprogramma.

Zo komen er meer mogelijkheden voor het realiseren van een mantelzorg woning. Deze mag blijven staan zolang de mantelzorg nodig is.

Dit beleid maakt het ook mogelijk om tijdelijke woonruimte te creëren op eigen erf of in een bijgebouw. Hierdoor kunnen inwoners bij hun eigen woning een tijdelijke woonruimte realiseren, bijvoorbeeld voor ouders of kinderen. Hierdoor komen er meer mogelijkheden voor mantelzorg. Het mooie is dat er ook al voordat er sprake is van een mantelzorg situatie is, met meerdere generaties op 1 perceel gewoond kan worden.

Er is een groot tekort aan woonruimte, vooral voor starters. Dit beleid biedt de mogelijkheid om betaalbare huur- of koopwoningen toe te voegen voor starters en ouderen. Wij verwachten dan ook dat er veel gebruik van zal worden gemaakt.

Tijdens de commissievergadering hebben wij het college gevraagd erop toe te zien dat de woningen landschappelijk goed inpasbaar zijn en dat er wordt gezorgd voor een goed woon- en leefklimaat.

Lees verder
Foto: Freepik

Ik komme uut Oldebroek en praote dialect, door bin ik trots op!

Weblog van Erna van den Bosch- Pleijter

Afgeleup’m weeke verscheen op Omroep Gelderland het bericht: “Veluwse streektaal verdwijnt; zonde, want het schept een band” En door bin ik het noe helemaole mee ééns! Ai’j opegreujd bint met dialect is het vake veule makkelijker um  geveul’ns en emoties int dialect teeg’n mekaore te uut’n. Ie begriep’m mekaore met deurgaons met maar weinig woord’

Lees verder

ChristenUnie op bezoek bij PIO

Afgelopen dinsdag heeft een afvaardiging van de fractie van de ChristenUnie de vergadering van het PIO bijgewoond. PIO is de afkorting van Platform Informele Ondersteuning. Het PIO is een netwerk van vrijwilligersorganisaties in de gemeente Oldebroek. De aangesloten vrijwilligersorganisaties zetten zich in in het sociaal domein. Deze organisaties zijn bij het PIO aangesloten om informatie en kennis te delen, signalen op te sporen en te benoemen en knelpunten op te sporen.

De ChristenUnie is onder de indruk van de vele organisaties die aan tafel zitten bij het PIO. Mooi om te zien hoeveel er gebeurt in de gemeente Oldebroek en hoeveel vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor een ander. Het is voor de fractie erg nuttig om te horen wat er speelt en waar diverse organisaties mee bezig zijn.

Bij veel organisaties die hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben, leeft het idee dat er meer mensen zijn die hun hulp nodig hebben, maar dat zij zich niet melden bij de organisaties. De schroom die er is om hulp te vragen wordt breed herkend en met elkaar gedeeld. De rekenkamer gaat binnenkort het armoede beleid van de gemeente Oldebroek onderzoeken. De rekenkamer is een onafhankelijke onderzoeker, die het beleid van gemeenteraden onderzoekt en kijkt hoe effectief het beleid is. Veel organisaties hopen dat uit dit onderzoek aanbevelingen uit komen waar ze aan de slag kunnen.

Lees verder

Bezoek Opendag Zorgboerderijen

Open dag op de Zorgboerderijen. Dus tussen de campagne door ook nog een bezoek gebracht aan Zorgboerderij Benjamin aan de Duivendansweg in Wezep. Gesproken met bevlogen eigenaresse, genoten van het Wingerdkoor en natuurlijk een rondje langs de dieren

Klompentocht 2024

Klompentocht ter ere van 25 jarig bestaan van #boerderijmuseum De Bovenstreek. ChristenUnie Oldebroek was erbij! Een prachtige wandeling van ruim 10 km door mooi Oldebroek.

Gemeenteraad stelt Integraal huisvestingsplan vast

In de commissievergadering van februari is de ontwikkelagenda onderwijs en kinderopvang vastgesteld. Hierin staat beschreven welke visie gemeente en schoolbesturen hebben op de toekomt van onderwijs en kinderopvang. Goede huisvesting is voor nu en de toekomst erg belangrijk en voorwaardelijk om die visie te realiseren.

In de commissievergadering van 16 mei bespraken de commissieleden het Integraal huisvestingsplan (IHP). Hierin staat beschreven hoe de stand van zaken met betrekking tot de huisvesting van onderwijs en kinderopvang nu is.

We konden constateren dat er de afgelopen jaren veel geinvesteerd is in de huisvesting  van de scholen en de opvang. Er zijn veel nieuwe gebouwen gerealiseerd en er zijn nog gebouwen in ontwikkeling. Iets waar de gemeente trots op kan zijn. Het IHP wil vooruit kijken. Wat hebben we in de toekomst nodig om te zorgen dat alle schoolgebouwen geschikt zijn voor het geven van goed onderwijs?

Renovatie en verduurzaming zijn thema’s die nog niet in het IHP voorkomen helaas, omdat dat nog geen wettelijke taak van de gemeente is. In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel wettelijk geregeld worden.

We zijn dan ook blij dat er in het IHP staat dat zodra renovatie (en verduurzaming) bij wet geregeld is, er overleg zal zijn met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties om te komen tot een ontwikkelagenda waarin renovatie en de duurzaamheidsambities worden opgenomen en de financiën op dat punt worden uitgewerkt! We hopen dan ook dat die wetgeving nu snel zal komen.

Mondelinge vragen over siutatie Duivendansweg

ChristenUnie Oldebroek stelde 30 mei tijdens de raadsvergadering mondelingen vragen over de situatie op de Duivendansweg.

 

Foto: twitter account: Huub verberk

Lees verder

Bezoek bij DierGezondheidsCentrum Boven Veluwe

Alle actuele ontwikkelingen met betrekking tot blauwtong, wolvenaanvallen en vogelgriep hebben ook een grote impact op de dierenartsen die hiermee te maken hebben. Om die reden én om nader kennis te maken en bij te praten, ging ChristenUnie Oldebroek op bezoek bij ‘onze’ dierenartsen.

Het centrum bestaat dit jaar 25 jaar en is in al die jaren ook sterk gegroeid om die reden wordt er al voorzichtig gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden.

Lees verder op onze website

Lees verder

In gesprek

We hopen dat u met deze nieuwsbrief meer inzicht heeft gekregen in wat wij als ChristenUnie-fractie afgelopen periode hebben gedaan. We kunnen ons voorstellen dat bepaalde onderwerpen u hebben aangesproken en dat u hierover wilt doorpraten. Misschien omdat u meer wilt weten over het waarom van een bepaald standpunt die we hebben ingenomen, of omdat u uw zienswijze op thema’s aan ons kenbaar wilt maken. We nodigen u van harte uit om eens met ons (of een deel) van de fractie door te praten. Schroom niet om contact met ons op te nemen via het mailadres info@oldebroek.christenunie.nl. U kunt natuurlijk ook een van onze fractieleden direct benaderen. De contactgegevens staan op onze website (ChristenUnie Oldebroek ), we plaatsen hier ook regelmatig informatie over bezoeken of bijdragen in commissie- en raadsvergaderingen.

Als u de ChristenUnie fractie eens van dichtbij aan het werk wilt zien bent u natuurlijk ook van harte welkom op de publieke tribune tijdens de commissie- en raadsvergaderingen. De vergaderdata, aanvangstijdstip en de agenda van de komende vergaderingen kunt u vinden via http://www.oldebroek.nl/gemeenteraad. Het fractiewerk vraag veel van ons en is niet altijd eenvoudig in een steeds verder polariserende samenleving. Dat vraagt om wijsheid en we willen dan ook vragen om het werk van de ChristenUnie fractie en onze wethouder Liesbeth Vos, maar ook het werk van de gehele raad en het college van Burgemeester en wethouders, mee te nemen in uw gebeden.