ChristenUnie laat voetbalclub VSCO niet in de kou staan

maandag 20 november 2006 15:15

ChristenUnie laat voetbalclub VSCO niet in de kou staan

Wezep, 20 november 2006

Sinds 2002 is voetbalvereniging VSCO’61 uit Oosterwolde in overleg met de gemeente over de aanleg van een vierde wedstrijdveld. Op dit moment beschikt VSCO’61 op sportpark de Heughte over drie velden maar dat is te weinig voor al die VSCO voetballers die wekelijks trainen en voetballen. In februari van dit jaar heeft onze fractie nogmaals aandacht gevraagd voor de onhoudbare situatie bij VSCO en het college gemaand snel met een besluit te komen. De andere fracties gaven de ChristenUnie destijds geen steun en deden onze vragen af als verkiezingsretoriek zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Beleidslijn buitensportaccommodaties

Het college van B&W heeft steeds het besluit over een vierde veld voor zich uitgeschoven met verwijzing naar de op handen zijnde beleidslijn buitensport- accommodaties.
In een overvolle raadszaal vanwege aanhangers van VSCO is 14 november 2006 eindelijk de beleidslijn aan de raad voorgelegd om er mee in te stemmen. In deze beleidslijn wordt geregeld voor welke omvang van de sportcomplexen in onze gemeente het gemeentebestuur  financieel verantwoordelijk is met ingang van 2007. Kortom voor hoeveel velden en kleedkamers een voetbalvereniging financiële steun krijgt van de gemeente. De fractie van de ChristenUnie kan zich goed vinden in de beleidslijn die uitgaat van objectieve criteria die voor alle voetbalclubs gelden waarbij de hoogte van de steun is berekend op basis van het aantal in onze gemeente woonachtige voetballers. Echter wij zijn het totaal niet eens met de overgangsregeling die het college hanteert. Bij VSCO spelen namelijk relatief veel voetballers die buiten onze gemeente wonen, maar dat heeft duidelijke historische redenen. Voorheen behoorden Oosterwolde en Oostendorp (waar veel VSCO spelers vandaan komen) tot dezelfde  gemeente Doornspijk en  Na de gemeentelijke herindeling is Oosterwolde tot de gemeente Oldebroek gaan behoren. Slechts 50% van de buiten onze gemeente wonende voetballers (de zogenaamde buitenlanders) mochten de clubs eenmalig meetellen voor de berekening van de omvang van de sportaccommodaties. Het college heeft bevestigd dat het percentage van 50 een compleet willekeurig getal is en dat het net zo goed 75% had kunnen zijn. Daarnaast vinden wij het niet eerlijk dat de andere voetbalclubs wel een extra calamiteitenveld krijgen toebedeeld zodat bij slechte weersomstandigheden de velden niet kapot gespeeld worden en uitgeweken kan worden naar dit extra veld. In onze ogen is hier duidelijk sprake van rechtsongelijkheid tussen de vier voetbalclubs in onze gemeente nu VSCO verstoken blijft van zo’n extra veld..

Amendement voor vierde veld

Wij zijn van mening dat je VSCO na vier jaar onzekerheid niet langer in de kou mag laten staan. Wij dienden dan ook een amendement in om de buitenlandregeling op te rekken om zo VSCO aan een extra veld te helpen.  Het amendement kreeg alleen de steun van de fractie van de VVD. De SGP vond het te onzeker wat dat extra veld voor de gemeentelijke schatkist zou betekenen. De PvdA en het CDA stemden tegen ons amendement. Het CDA was tegen ons voorstel aangezien zij vonden dat er al teveel geld uit de gemeentekas naar de voetbalsport gaat en dat er ook nog andere sporten zijn die geld nodig hebben. Een vreemde motivatie in onze ogen want je kunt het de voetbalclubs toch niet verwijten dat er zoveel animo is onder de bevolking om te voetballen? Bovendien is keurig in onze subsidieregeling vastgelegd welke clubs op basis van objectieve criteria voor hoeveel subsidie in aanmerking komen. Dan is een dergelijk argument niet op z’n plaats bij de vraag of VSCO recht heeft op een vierde veld. Het CDA en de PvdA wachten liever nog een jaar op de uitkomsten van een onderzoek dat nog ingesteld moet worden naar de mogelijkheden van multifunctioneel gebruik van accommodaties in de kern Oosterwolde. Het CDA had namelijk een week eerder in de raad een motie ingediend om dit onderzoek mogelijk te maken. Alleen de ChristenUnie heeft toen niet ingestemd met deze motie. Strikt genomen vonden we het geen onsympathieke motie, maar toen we het CDA vreogen of het met deze motie ook acuut de nood van VSCO wilde aanpakken werd die vraag niet met “ja” beantwoord. Dat vonden we te riskant, omdat het voor VSCO nog een jaar langer onzekerheid betekende en het de acute nood niet wegnam. Overigens is het natuurlijk maar zeer de vraag of dat vierde veld op basis van het onderzoek er op termijn wel zou komen en die garantie kon het CDA ons niet geven. Bovendien was het toch al de bedoeling om eind volgend jaar een dergelijk onderzoek naar de multifunctionaliteit van onze accommodaties voor de gehele gemeente te houden. Naar voren halen in tijd van dit onderzoek alleen voor Oosterwolde bood VSCO geen soulaas op korte termijn en bleef het onzeker of dat vierde veld er wel zou komen op de langere termijn. Voor ons reden om een week eerder niet in te stemmen met de motie van het CDA.

Motie om bestemming in sport te wijzigen

VSCO had in juli van dit jaar een verzoek bij het college ingediend om medewerking te verlenen aan een bestemmingsplan- wijziging van een stuk grond dat naast sportpark de Heughte is gelegen. Als de bestemming van dit stukje grond zou veranderen van agrarisch naar sport kon VSCO de grond zelf aankopen en daar op eigen kosten een vierde veld realiseren. Het college had op dit verzoek ook nog steeds geen besluit genomen en wilde eerst de besluitvorming rond de beleidslijn buitensportaccommodaties afwachten. Begin oktober heeft de fractie van de ChristenUnie via schriftelijke vragen het college gedwongen een uitspraak te doen over het al dan niet positief besluiten op het verzoek van VSCO. Het duidelijke antwoord van het college was dat het alleen wilde meewerken aan de bestemmingsplanwijziging als VSCO op basis van de beleidslijn recht zou hebben op een vierde veld. Aangezien ons amendement het niet gehaald heeft zou het college dus negatief besluiten op het verzoek van VSCO. Vandaar dat onze fractie dit keer via een motie het college wilde dwingen aan tafel te gaan zitten met VSCO om samen de voorgestane bestemmingsplanwijziging te onderbouwen en een voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan zo spoedig mogelijk aan de raad voor te leggen.
Wederom steunde de VVD onze motie en nu er geen financiële gevolgen voor de gemeente zijn verbonden aan de realisatie van het vierde veld kon de SGP niet achterblijven. Kortom onze motie werd door de meerderheid van de raad aangenomen. Wij zijn blij met die steun van SGP en VVD. Wij gaan er nu van uit dat de gemeente en VSCO op zeer korte termijn de onderbouwing van de bestemmingsplanwijziging rond hebben. Zo kan in één van de volgende vergaderingen de raad een positief besluit nemen over de bestemmingsplanwijziging.

Multifunctioneel gebruik De Heughte

Ongetwijfeld zullen er voldoende mogelijkheden zijn voor een multifunctioneel gebruik van sportpark de Heughte. VSCO heeft zich altijd volledig bereid verklaard om het sportpark te delen met andere doelgroepen in onze samenleving (jeugd- en ouderwerk bijvoorbeeld) en wij gaan ervan uit dat, zodra  de resultaten uit het onderzoek volgend jaar bekend zijn, VSCO wederom van harte bereid is om sportpark de Heughte open te stellen voor andere doelgroepen.

Tot slot

De ChristenUnie heeft veel energie gestopt in deze zaak. We beweren niet dat het college er niets aan heeft gedaan, of dat de communicatie van beide partners steeds perfect is geweest. Maar als er na jaren van slepend overleg maar steeds geen duidelijkheid wordt geboden aan een vereniging in onze samenleving dan schaadt dat het gezicht van de overheid en de politiek. Wij wilden als ChristenUnie onze rug recht houden en onze (verkiezings-) beloften nakomen om VSCO extra speelruimte te geven. Dat lijkt nu bereikt te zijn.

Henk van Bergeijk

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie laat voetbalclub VSCO niet in de kou staan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.