Schoolkinderen onderdak?

woensdag 15 december 2010 22:21

In de raadsvergadering van dinsdag 14 december is gesproken over het integraal huisvestingsplan. Dit plan wordt vastgesteld voor de komende vier jaren (2011 – 2015). In het plan wordt geregeld dat de schoolgaande kinderen van de gemeente Oldebroek een dak boven het hoofd hebben. Tijdens de vergadering heeft de voltallige gemeenteraad ingestemd met het plan. De instemming is niet zomaar tot stand gekomen. Kritische vragen van met name SGP en ChristenUnie hebben geleid tot meerdere toezeggingen van wethouder ten Hove.

Uitgangspunten IHP (integraal huisvestingsplan)

In het plan staan ook de uitgangspunten die de gemeente Oldebroek hanteert bij het onderdak geven aan onze schoolkinderen. De eerste vier uitgangspunten luiden als volgt:

  1. De gemeente streeft naar veilige, goed onderhouden en functionele scholen;
  2. De gemeente onderschrijft het belang van maatschappelijke verbreding en zal multifunctioneel gebruik (door meerderen) van schoolgebouwen stimuleren;
  3. De gemeente wenst het aantal schoolgebouwen te beperken;
  4. De gemeente streeft naar een gezonde onderwijsbegroting die ook in de toekomst betaalbaar blijft.

Veiligheid en multifunctionaliteit

De ChristenUnie fractie heeft ervoor gepleit om ervoor te zorgen dat de gebouwen veilig zijn. Wanneer onderhoudswerkzaamheden worden uitgesteld dient dat wel verantwoord te zijn.  Het is daarnaast een gegeven dat de huisvesting voor ons onderwijs betaalbaar dient te blijven.  Het is een vanzelfsprekende zaak dat de huisvesting in dienst moet staan van het kunnen geven van goed onderwijs. De gebouwen moeten optimaal benut worden voor passend onderwijs en worden ingezet voor brede school ontwikkelingen.

Lokalen betaalbaar

Op dit moment kent onze gemeente een vijftiental schoolgebouwen. De Timotheusschool zit in een nieuw gebouw. De leerlingen van de Johan Frisoschool en de Looschool zullen in de komende tijd een nieuw schoolgebouw gaan bewonen. In de overige 12 schoolgebouwen staan bij elkaar 11 klaslokalen leeg. De wethouder heeft op vragen van de ChristenUnie toegezegd om het onderzoek naar clustering van scholen voortvarend ter hand te nemen. Hij zal via het LEA (lokale educatieve agenda) een werkgroep in het leven roepen. Deze werkgroep zal aan de hand van een concreet doel met elkaar in gesprek gaan. Het belangrijkste onderwerp van gesprek is de leegstand van lokalen met daarbij de vraag: “Wat zijn op korte termijn de mogelijkheden?” Daarnaast zal de wethouder in het eerste kwartaal van 2011 met een startnotitie komen. In deze notitie zal de clustering van scholen centraal staan. De resultaten van de werkgroep kunnen in deze startnotitie verwerkt worden. Op deze wijze krijgen we gegevens, die weer gebruikt kunnen gaan worden voor de lange termijn. Op verzoek van de SGP heeft de wethouder ook toegezegd te zullen komen met concrete oplossingsrichtingen voor een goede financiële onderbouwing van het plan.

Actualiteit en regievoering college

In de periode tussen 2007 en 2011 is het IHP geen enkele keer geactualiseerd. Toch zijn er voldoende momenten geweest, waarop aanpassing van het plan gewenst was. We moeten onze lessen trekken uit het verleden, zodat we in de toekomst niet opnieuw voor (financiële) verrassingen komen staan. De wethouder heeft aangegeven jaarlijks de raad te rapporteren over belangrijke wijzigingen en aanvullingen voor het plan. Hij geeft hiermee de boodschap af, dat hij klaar is voor een goede regievoering vanuit het gemeentehuis.

Goed onderdak

Het is naar de mening van de fractie van de ChristenUnie de hoogste tijd om samen met het onderwijsveld op zoek te gaan naar de mogelijkheden.  Alle kinderen goed onderdak. De verschillende  voorzieningen op elkaar afstemmen. En je daarbij realiseren dat het geld maar een keer kan worden uitgegeven!

Gijs van den Brink

Labels

« Terug

Reacties op 'Schoolkinderen onderdak?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.