ChristenUnie Oldebroek blijft nipt grootste partij

vrijdag 04 maart 2011 13:04

De ChristenUnie in Oldebroek heeft opnieuw het grootste aantal stemmen behaald bij de statenverkiezingen deze week. Toch verloor ze ruim 700 stemmen ten opzichte van de vorige keer. Dit verlies is in feite niet groter dan de teruggang bij de raadsverkiezingen vorig jaar. Toch betreurt de partij deze teruggang. Het terugwinnen van kiezers heeft nog geen resultaat gehad. De ChristenUnie feliciteert het CDA met de lokale winst, evenals de VVD en de SGP. Bezorgdheid is er over de steun voor de PVV. De uitslag geeft reden tot bezinning in verschillende opzichten.

Het is niet eenvoudig om bespiegelingen over deze bewegingen te geven zonder gedegen onderzoek. Toch wil de partij een aantal punten noemen. Zoals het feit dat in de media de provinciale items nauwelijks een rol speelden, en er volledig werd gefocussed op de Eerste kamer en de landelijke politiek. Dat is jammer, omdat die aandacht afleidt van wat er (lokaal en) provinciaal nodig is. De provincie is voor Oldebroek erg belangrijk, en dan is het jammer als de macht binnen de coalitie en het huidige kabinet de hoofdrol speelt. De ChristenUnie vindt het kwalijk dat sommigen de partij proberen te plaatsen binnen ‘het linkse blok’. De ChristenUnie heeft grote moeite met de aantasting van kwetsbare personen in de samenleving, o.a. als gekeken wordt naar het gezinsbeleid van dit kabinet, en de bezuiniging op Passend onderwijs. Wie het daar niet mee eens is en niet in de regering zit is daarmee nog geen linkse partij geworden.

De ChristenUnie beseft dat er ook in onze gemeente mensen in verwarring zijn over de machtsverhoudingen in Nederland. Sommigen maken afwegingen die niet direct de inhoud van programma’s of de stabiliteit van de overheid raken. Ze vragen zich dan bijvoorbeeld af of VVD en CDA in de coalitie wel voldoende tegenspel kunnen bieden tegen de PVV en ‘links’. Verder is er zorg over de opkomst van de Islam.  Dat zijn belangrijke onderwerpen. De ChristenUnie kiest positie vanuit de Bijbelse lijn van barmhartigheid tonen aan de vreemdeling die om hulp aanklopt als politiek vluchteling (en niet als economisch vluchteling). Alle mensen die in Nederland rechtmatig verblijven genieten bescherming van de wet mits ze zich daaraan houden.  

De partij constateert verder dat het terugwinnen van de kiezers nog geen resultaten heeft gehad. Dat betekent dat de partij zich in de komende periode nader zal bezinnen op dit gegeven. In een eerste analyse komt de partij tot de conclusie dat het van groot belang is om een heldere boodschap af te geven. Verder is het heel goed om met name de jonge kiezers aan te spreken. De ChristenUnie overweegt om het politiek café voor jongeren weer in de benen te brengen. Vooral om ze te betrekken bij de plaatselijke politiek en er daarmee ook voor te zorgen dat het besturen van een gemeente al in een vroeg stadium onder de aandacht komt van de vele jongeren in onze gemeente,

De vertegenwoordigers in de gemeenteraad en een aantal afgevaardigden van het bestuur analyseerden in de fractievergadering van donderdagavond de uitslag. Zij kwamen tot de conclusie dat de relatief hoge opkomst (grootste sinds 1987) per saldo nadelig was voor de ChristenUnie. Het gedaalde percentage leidt er voor de provincie Gelderland toe dat er in ieder geval een ChristenUnie vertegenwoordiger minder zitting zal nemen in de Provinciale Staten. Tot aan donderdagmiddag was het beeld dat de ChristenUnie in Gelderland zou halveren. Maar partijfunctionarissen leven in de veronderstelling dat het er, op basis van het aantal stemmen, drie zullen worden. De leden van de partij doen daarmee in ieder geval de verkiezingsslogan, ook direct na de stemming, eer aan. Zij gaan uit overtuiging voor drie vertegenwoordigers in onze Gelderse provincie. Ook de plaatselijke vertegenwoordigers willen in de komende periode er voor gaan om het kiezerskorps weer te laten terugkeren op het niveau van rond de 3000 stemmen. Een uitdaging waar overtuiging voor nodig is.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Oldebroek blijft nipt grootste partij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.