Jeugdzorg is zorg voor de toekomst

dinsdag 23 april 2013 11:18

Vanaf 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle zorg aan kinderen, jeugdigen en hun opvoeders. De gemeenten nemen deze taak over van de provincie. De gedachte hierachter is dat de zorg aan kinderen en jongeren herkenbaarder moet worden en minder bureaucratisch. De taken die de gemeente overneemt van de provincie moeten ook nog eens flink goedkoper uitgevoerd gaan worden. Hier ligt dus voor onze gemeente vanaf 2015 een grote opgave…

Als voorbereiding op het overgaan van de Jeugdzorg van de provincie naar de gemeente, heeft onze gemeente samen met de andere regiogemeenten op de Noord Veluwe een visiedocument opgesteld. In dit document staan alle uitgangspunten voor het jeugdbeleid te lezen. In de raadsvergadering van donderdag 19 april hebben we dit document vastgesteld. Het document heeft als titel: Positief Jeugdbeleid. We zien dit document als een vertrekpunt van waaruit de gemeenten in de regio deze enorme taak gaan aanpakken, en later in dit traject de verdere lokale invulling zal aanbrengen.

We vinden het een goede zaak dat waar eerst vaak de focus lag op de aanpak van problemen,  nu de aandacht ligt bij het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Hierbij is natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor ouders en ook voor alle medeopvoeders, zowel professionals als vrijwilligers: wat kunnen ouders en alle medeopvoeders doen om de ontwikkeling van kinderen positief te bevorderen? 

De visie die de gemeenten hierop hebben, staan mooi op papier beschreven, maar we weten allemaal dat de praktijk vaak weerbarstiger is. Daarom hebben wij het college nadrukkelijk de volgende punten meegeven. Ten eerste: Ieder gedeelte van dit omvangrijke traject zorgvuldig te evalueren en de resultaten meedelen aan de raad, zodat we goed op de hoogte zijn op welk punt we steeds zijn aangeland en of plannen/doelstellingen bijgesteld moeten worden. We willen een duidelijk stappenplan krijgen en willen ook weten hoe alle doelgroepen steeds betrokken worden in dit proces. Dit is ons toegezegd door het college bij monde van wethouder de Muijnck. Ten tweede: Insteken op preventief werken, zodat de eigen kracht van gezinnen toeneemt. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Opvoeders en medeopvoeders duidelijk laten weten wat er van hun verwacht wordt. Ten derde: Consultatiebureau en CJG een belangrijke rol hierbij laten spelen en dan met name dat zij daar zijn, waar kinderen en hun opvoeders zich bevinden. 

Het is zo belangrijk dat kinderen opgroeien in een liefdevolle,stabiele en veilige omgeving. Laten we ons daar met elkaar voor blijven inzetten. 

Inge de Vries – de Jong (ingedevries-dejong@kpnplanet.nl)

Labels

« Terug

Reacties op 'Jeugdzorg is zorg voor de toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.