Samenwerken met andere gemeenten

portret Wim mei 2014vrijdag 03 april 2015 20:50

De ChristenUnie staat voor een sterke samenwerking tussen gemeenten.  Oldebroek heeft te maken met belangen en vraagstukken die vragen om een breed kennisniveau en brede aanpak. Vanuit een nuchtere en realistische kijk op samenwerking tussen gemeenten moeten we vraagstukken aanpakken waarvoor op het gebied van kwaliteit, dienstverlening en financiën een grotere schaal noodzakelijk is. Wat goed is voor de burger dient daarbij leidend uitgangspunt te zijn, evenals behoud van de identiteit van onze woonkernen, en voldoende democratische invloed. De ChristenUnie staat voor samenwerkingsrealisme en het verbinden van de kleinschaligheid (kernen, wijken, buurten) met voordelen van een grotere bestuurlijke schaal. Gezien de daarmee samenhangende financiële, kwalitatieve en organisatorische aspecten leek een bestuurlijke fusie met andere gemeenten voor de ChristenUnie Oldebroek een logisch vervolg op de al eerder ingezette samenwerkingen en gesprekken met Hattem en Heerde.

Het perspectief voor samenwerking met andere gemeenten of verbanden is in het laatste jaar voor Oldebroek sterk veranderd. Daar waar in 2012 de colleges van Hattem, Heerde en Oldebroek de uitkomsten van het rapport WagenaarHoes nog omarmden, is door politieke verschuivingen de voorkeurskoers uit dat rapport (die van een bestuurlijke fusie) veranderd. De fractie van de ChristenUnie is tot nu toe duidelijk geweest in haar koers. Zij stond achter de koers van het college van Oldebroek om een bestuurlijke fusie aan te gaan met Hattem en Heerde. Daarbij heeft de ChristenUnie echter andere buurgemeenten nooit uitgesloten.

Zowel in Hattem als in Heerde is meer tijd nodig om te komen tot een nieuwe visie op samenwerking. We hebben als gemeente echter wel te maken met omvangrijke vraagstukken. Vraagstukken die gemakkelijk de gemeentegrenzen overschrijden. De kwaliteit van dienstverlening en de invulling van kwetsbare en/of specialistische functies zijn blijvend van groot belang gezien de omvang van onze gemeente. Daarom zijn wij voorstander van het voeren van verkennende gesprekken met Elburg en Nunspeet. Daarbij hoeven niet al goed functionerende samenwerkingen met Hattem en Heerde te worden verbroken, dat zou immers kapitaalsvernietiging zijn. Het is ook om die reden dat wij samen met onze coalitiepartners SGP en ABO gemeend hebben ons college een steun in de rug te kunnen geven door middel van een motie, waarin de raad het college oproept tot het voeren van die verkennende gesprekken.

Fractie ChristenUnie Oldebroek

Wim Boer

Labels

« Terug

Reacties op 'Samenwerken met andere gemeenten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.