Een visie op voorschoolse opvang

zaterdag 28 mei 2011 21:02

Voor de opvang en ontwikkeling van jonge kinderen bestaat in onze gemeente peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Verder zijn er gastouders actief. De gemeente houdt toezicht op deze activiteiten. Om dit toezicht goed vorm te kunnen geven, is de afgelopen week in de gemeenteraad een visie vastgesteld.

Omdat steeds meer ouders - naast peuterspeelzalen - gebruik maken van kinderopvang en gastouders is vanuit het rijk een nieuwe wet ingevoerd. De wet OKE (wet gericht op Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) moet gemeenten er toe aanzetten om peuterspeelzalen en kinderopvang kwalitatief op één lijn te brengen. Op dit moment wordt er bij de peuterspeelzalen alleen een speciaal programma in het kader van Voor- en Vroegschoolse Educatie aangeboden. Dit programma is speciaal gericht op kinderen met dreigende ontwikkelachterstanden Daardoor nemen de  ontwikkelingskansen van kinderen toe. Dit programma moet dus ook aangeboden gaan worden via de kinderopvang. Zo kunnen alle kinderen extra ondersteuning krijgen, ongeacht van welke voorziening er gebruik gemaakt wordt. Zo kunnen alle kinderen met gelijke kansen beginnen aan de basisschool.

Wij kunnen ons goed vinden in de visie die de gemeente Oldebroek voor ogen heeft op dit gebied (zie bijlage visie voorschoolse opvang). Alle partijen waren het wel eens over de noodzaak van een visie en ook over de inhoud van deze visie van onze gemeente. Er was alleen verschil van mening over de volgende richtlijn: ‘’De voorschoolse opvang dient qua identiteit aan te sluiten op de lokale behoefte van de doelgroep(ouders) en scholen.’’

Haast vanzelfsprekend zou je zeggen. Echter niet voor de PvdA, de VVD en de ABO.

Zij wilden dat dit punt eruit gehaald zou worden en dienden daarvoor een amendement in met als onderbouwing: bij voorschoolse opvang is het niet wenselijk dat identiteit een rol speelt. Voorschoolse opvang dient open te staan voor ieder kind.

Natuurlijk moet voorschoolse opvang open staan voor ieder kind, maar wij vinden het erg belangrijk dat er ruimte wordt gegeven aan particulier initiatief of scholen om aan te sluiten bij de levensovertuiging van de doelgroep. Het één sluit het ander zeker niet uit.

Omdat de drie partijen zich verder wel konden vinden in deze visie hebben wij nog een handreiking gedaan. Ons voorstel was om punt 8 als volgt te veranderen: de voorschoolse opvang heeft als uitgangspunt, dat aangesloten wordt bij wensen van ouders en scholen qua identiteit. Daarmee is het niet geformuleerd als dwingend, maar als verwoording van de logische en legale wens die er is bij ouders en scholen aan het adres van de aanbieder. 

Voor de PvdA mocht dit niet helpen. Deze partij wilde niet voor deze visie stemmen als punt 8 er niet in zijn geheel uit zou worden gehaald. Daardoor lijkt het er dus op dat deze partij aan ouders en scholen niet de vrijheid gunt om voorschoolse opvang te krijgen die past bij de eigen identiteit. Dat vinden wij jammer!

 

Inge de Vries – de Jong

Labels

« Terug

Reacties op 'Een visie op voorschoolse opvang'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.