Succesvol kennis delen

maandag 13 februari 2012 09:11

Het welzijn van de burgers van Oldebroek is uiteraard altijd het belangrijkste uitgangspunt bij keuzes die we als raadsleden maken. Wij worden daarbij regelmatig in de gelegenheid gesteld om meer kennis – en dus inzicht- te krijgen over onderwerpen die spelen. Medewerkers van de gemeente Oldebroek en/of externe partners nemen ons dan mee in hun vakgebied, waardoor wij in beter in staat zijn om verantwoorde keuzes te maken.

Afgelopen week heeft de directeur van de Inclusief groep, mevr. Marjo Gruisen,indringend met ons gesproken. Al eerder schreef ik iets over de nieuwe wet (wet werken naar vermogen – Wwnv) die er aankomt, maar onder haar bezielende leiding dachten wij na over de concrete gevolgen die deze wet heeft voor de gemeente Oldebroek en dus voor haar inwoners.  Ik noem u een paar punten:

  • De subsidie voor een werknemer die werkt via de Wet sociale werkvoorziening wordt in twee jaar met minstens € 5000, - teruggebracht. Hierdoor is deze subsidie bij lange na niet meer toereikend om de salarissen te betalen voor deze medewerkers.  Om deze salarissen te kunnen betalen in 2012 is een extra bedrag van € 450.000 nodig. Hierbij is het uitgangspunt dat de infrastructuur die nodig is om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen betaald wordt uit de omzet die de Inclusief groep draait. Door onder andere te bezuinigen op de infrastructuur lukt dat. Dat is anno 2012 een mooi resultaat wat zeker niet alle SW bedrijven in Nederland lukt!
  • Het samenvoegen van  wetten en regels  tot de Wet werken naar vermogen gaat ook gepaard met een bezuiniging op het gebied van re-integratie. De gemeenten krijgen minder budget van de rijksoverheid om mensen aan het werk te helpen.  Sommigen zal het zelf lukken om een nieuwe baan te krijgen, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Daar is vaak ondersteuning bij nodig. De gemeenteraad van Oldebroek moet nadenken hoe zij zoveel mogelijk burgers kan helpen bij het vinden van een baan. Creatief denken is hierbij het uitgangspunt, want contant geld……dat is er niet.
    Een voorbeeld zou kunnen zijn om bij leveranciers van de gemeente Oldebroek een vorm van “social return“ af te spreken. Dat betekent dat zij wat mogen leveren, mits zij iets doen voor de burgers van Oldebroek die vallen onder de Wwnv. 
  • Het ultieme doel van de Wwnv is dat er meer mensen werken en er dus minder een beroep hoeven te doen op een uitkering. Dat kan alleen als werkgevers hun medewerking hieraan verlenen.  Bij hen ligt de uitdaging om niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook maatschappelijk betrokken te ondernemen.  De gemeente en de inclusiefgroep willen u hierover graag meer informatie verstrekken.
  • De gezinsinkomenstoets. De Wwnv kent een toets op het inkomen van het gezin in zijn geheel. Dat betekent,  heel kort gezegd,  dat als er binnen het gezin iemand is met een baan andere gezinsleden niet voor een uitkering in aanmerking komen. Het ligt iets genuanceerder, maar het voert te ver dat hier uit te werken. .
    De verwachting is dat door deze toets er financiële problemen zullen ontstaan bij een aantal gezinnen in de gemeente Oldebroek. Als u dit ook overkomt, aarzel dan niet, maar kom over uw problemen praten met de gemeente. Zo kunt u gewezen worden op de mogelijkheden die er nog zijn voor u. Dat wil niet zeggen dat alle financiële problemen voor u direct opgelost worden, maar wel wordt er, als u dat wilt, met u meegedacht en gezocht naar mogelijkheden.

 

Met de kennis die ik afgelopen dinsdag heb gekregen en waar ik u nu, voor een beperkt deel, ook deelgenoot van heb gemaakt hoop ik dat wij onze kennis, maar nog meer onze creativiteit optimaal inzetten waardoor de Wwnv voor de inwoners van de gemeente Oldebroek kansen biedt en geen bedreigingen.

 

Liesbeth Vos – van de Weg

Labels

« Terug

Reacties op 'Succesvol kennis delen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.