Regio steeds belangrijker voor de burger

dinsdag 21 februari 2012 14:54

Regelmatig proberen we uit te leggen waarom de regio steeds belangrijker wordt voor u als burgers. Dat valt niet altijd mee, omdat het onderwerp soms wat abstract klinkt. Toch doen we een poging omdat het  gaat om zaken die een enorm effect kunnen hebben op veel burgers. Daarom slaan we in onze regio  als gemeenten de handen ineen. Want als gemeente kun je niet in je eentje voor mekaar krijgen wat je zou willen bereiken. Onlangs  (14 februari) spraken we over drie belangrijke dossiers in een bijeenkomst van raadsleden, wethouders, burgemeesters, en staffuncionarissen  van de gemeenten in RNV-verband (=Regio Noord Veluwe). Ook onze partners Hattem en Heerde waren erbij betrokken. Eerst  proberen we de drie onderwerpen kort te beschrijven.

 

  1. De Wet werken naar vermogen (Wwnv). Deze wet komt met één regeling voor personen die in staat zijn arbeid te verrichten, maar dat op dit moment om verschillende redenen (nog) niet doen.  Als het nodig is, kan de gemeente de zoektocht naar werk ondersteunen met een reïntegratietraject.  Maar deze wet gaat niet slagen zonder hulp van werkgevers. Daarom wordt er veel geïnvesteerd in  voorlichting aan de groepen personen die van deze wet gebruik kunnen maken en werkgevers. Beide moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De gemeente heeft vanuit deze wet meer een regierol dan een uitvoerende rol.  Daarom is het goed dat de gemeente Oldebroek zich afvraagt: wat doen we zelf, wat doen we samen? In RNV-verband worden verschillende scenario’s uitgewerkt op basis waarvan t.z.t. beslissingen worden genomen. Je kunt je voorstellen dat je b.v. voor indicatie een gezamenlijk systeem ontwerpt.  (Meer over de Wwnv: zie de bijdrage van collega Liesbeth Vos op deze site.)   
  2. De overdracht van de jeugdzorg van provincie naar gemeenten. Vanaf 2016 moet elke gemeente de regie voeren over alle vormen van jeugdzorg in het eigen gebied. Ook daarvoor werken de gemeenten samen, b.v. door één financieringssyteem te ontwikkelen. Het hele sociale domein (welzijn, zorg, onderwijs) moet in een nieuwe structuur komen. We zien als opdracht het keizen van die vorm waarbij de burger er het meest profijt van heeft en waarbij ook lokale partners betrokken worden. Lokaal verankeren dus, maar regionaal kun je elkaar bijvoorbeeld in het ontwikkelen van systematiek enorm steunen.
  3. Het onderbrengen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het gaat hierbij  voornamelijk om de activerende dagbegeleiding / dagbesteding. De WMO heeft als kerndoel het behoud van zelfredzaamheid van de burgers en moet inhoud geven aan de term: ‘betekenisvol meedoen in de samenleving’.  In 2014 ligt de uitvoering van de AWBZ voor dit onderdeel volledig bij de gemeente.  

 

Deze drie dossiers raken niet alleen de gemeenten, maar ook allerlei zorginstellingen als bureaus Jeugdzorg, de Inclusief Groep, het Centrum voor Jeugd en Gezin, enz. Zij worden dan ook betrokken bij het  uitwerken van dit beleid.

 

We verwachten niet dat het u nu ineens allemaal helder is. De combinatie van deze ontwikkelingen is complex; je kunt ze niet los van elkaar regelen, ze grijpen op elkaar in. Een van de centrale vragen is steeds: wat doe je samen (en met wie), en wat doe je als individuele gemeente. De opkomst van met name raadsleden van de verschillende gemeenten tijdens de bijeenkomst was wellicht wat mager in relatie tot het enorme belang ervan. Toch goed te kunnen vermelden dat naast ondergetekenden uit onze raad ook aanwezig waren Aad Cornet, Eric Doornwaard,  Heleen Mulder, en Jennifer Zoombelt. Wethouder Jan ten Hove was er, burgemeester Adriaan Hoogendoorn zat de bijeenkomst voor.  Wat ons betreft is deze  zware delegatie meer dan  terecht, omdat deze trajecten grote impact hebben voor de toekomst van (ook) Oldebroek. Kennis kan ook een raadslid nooit voldoende hebben . 
Als fractievan de ChristenUnie zullen wij u zeker op dehoogte houden van de verdere ontwikkelingen, want deze onderwerpen komen zeker terug.  

 

Gijs van den Brink – Ton van Leijen – Liesbeth Vos  

Labels

« Terug

Reacties op 'Regio steeds belangrijker voor de burger'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.