ChristenUnie Oldebroek hartelijk ontvangen door de agrarische sector
OLDEBROEK - Vrijdag 18 februari bracht een delegatie van ChristenUnie Oldebroek een tweetal bezoeken aan agrariërs in de gemeente Oldebroek: geitenhouderij De Koemkolk en biologisch melkveebedrijf Laanzichtshoeve.
De dag startte met een bezoek aan geitenhouderij De Koemkolk in Oosterwolde. (Kandidaat-)raadsleden Popke Graansma, Miranda Sloots, Henri Wijnne, Wim-Henk Peggeman en Erna van den Bosch werden ontvangen door Teunis Bultman. Onder het genot van een bak koffie vertelde Teunis over het reilen en zeilen van het bedrijf.
De eerste ‘aflammerronde’ van drie weken is net achter de rug; 750 lammeren zijn al geboren. Over een aantal weken volgt de volgende ronde en wordt er ongeveer hetzelfde aantal verwacht. Teunis heeft het welzijn voor zowel personeel als zijn dieren hoog in het vaandel. Hij ziet het als Bijbelse opdracht om zorg te dragen voor hetgeen hem is toevertrouwd. Er wordt gesproken over voedsel en wat dat hen waard is. Zijn we bereid om wat meer te betalen voor lokaal geproduceerd voedsel en dus bewust keuzes te maken? Is er misschien een mogelijkheid om in de toekomst een verkooppunt op te zetten met lokaal geproduceerde voedselproducten?
Teunis vertelt enthousiast over de rijke weidevogelgebieden in de polder. Boeren slaan met resultaat de handen ineen om de weidvogelpopulatie te laten groeien. Onder andere de grutto, een bedreigde vogelsoort, is weer terug in de polder! Door middel van diverse subsidies door het rijk worden agrariërs gestimuleerd om mee te doen. We kunnen niet om het stikstofprobleem en gebrek aan ruimte heen. Een complex dilemma waarbij een forse bijdrage van de boeren verwacht gaat worden. Dat maakt de toekomst voor hen erg onzeker. Ter afsluiting wordt er een kijkje in de geitenstal genomen.
Laanzichtshoeve
’s Middags volgde een bezoek aan Laanzichtshoeve, een biologisch melkveebedrijf met 110 koeien. Boer van Engelen vertelt met passie over zijn, of eigenlijk hún bedrijf, want ook zijn vrouw en twee dochters zijn erg betrokken bij de hele bedrijfsvoering. Henry: “We doen het écht samen, alleen had ik dit niet gekund.” Het boerenbloed stroomt door de aderen van de dochters, ze hebben dan ook de ambitie om het bedrijf ooit over te nemen.
Werken aan de toekomst betekent ook kijken wat meer nodig is, zo wordt er nu gewerkt aan plannen voor een nieuwe stal. Maar de toekomst is spannend en onzeker; wat gaat er komen aan regelgeving, wat is er dan nog mogelijk en kúnnen ze dan nog wel verder? Een duidelijke visie voor de langere termijn, dat is waar de agrariërs op zitten te wachten.
Het wordt wéér duidelijk dat boeren een belangrijke rol vervullen in het onderhouden van natuurgebieden. Er is een mooie, waardevolle samenwerking tussen Van Engelen en Geldersch Landschap. Ze versterken elkaar waar dat nodig is. Ook benadrukt van Engelen de maatschappelijke en sociale aspecten van het boerenbedrijf. Schoolklassen komen langs en maken kennis met het reilen en zeilen op de boerderij. De meeste kinderen hebben geen idee en vinden het geweldig om te ervaren hoe het eraan toegaat op een boerenbedrijf.
Tenslotte loopt men een rondje over het bedrijf en eindigt het bezoek in de loods met een paar mooie woorden over dromen en ambities, maar ook de werkelijke waardes in het leven.