Reactie op update COA 1 juli 2024
Nu al meer dan een jaar geleden ontving de gemeente een brief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat zij voornemens waren om de locatie aan de Bovendwarsweg gereed te maken voor opvang van asielzoekers. Met klem werd geadviseerd om dit zeer serieus te nemen en mee te werken aan de plannen daarvoor. De problemen in ter Apel en de schrijnende omstandigheden op verschillende crisis noodopvanglocaties maakten voor ons de noodzaak van nieuwe locaties voor een AZC duidelijk. De ChristenUnie heeft dan ook, net als een aantal andere fracties, aan het college meegegeven om proactief de gesprekken aan te gaan met het COA en te onderzoeken, of en onder welke voorwaarden, hier een AZC mogelijk zou zijn.
Wij namen het, en nemen het nog steeds heel serieus dat er haast geboden is bij nieuwe opvanglocaties, want we zien en horen nog steeds de berichten over de nood van mensen; kinderen, vrouwen en mannen, in de asielopvang, maar we krijgen hier niet de indruk dat de COA zelf die haast nog ziet. En nu dus weer een bericht dat het allemaal nog wat langer gaat duren, notabene een jaar verder en totaal niets opgeschoten! Na talloze beloften om antwoord te geven op de door het college aan het COA gestelde vragen is het nog steeds niet duidelijk of een AZC op deze locatie überhaupt wel kan i.v.m. de stikstofnormen en wetgeving rond flora en fauna.
Het tijdpad wat nu geschetst is geeft nog een hele periode van onduidelijkheid. Eerst moet er duidelijkheid zijn of extern salderen al dan niet mogelijk is, zo ja, dan moet nog het flora en fauna onderzoek gedaan worden. Stel dat die beide akkoord zijn, dan kan pas in 2026 begonnen worden met de aanvraag omgevingsvergunning. En dat niet voordat er eerst ook nog een participatie heeft plaatsgevonden en er een bestuursakkoord is. En de procedure omgevingsvergunning kan (is onze inschatting) afhankelijk of het past in het bestemmingsplan, bezwaren etc. nog wel 2- 3 jaar gaan duren. Dan hebben we, als alles vergunbaar blijkt te zijn 5 á 6 jaar na de oproep van het COA een opvang voor de asielzoekers. De relatie tussen deze procedure en met spoed een locatie hebben is voor ons ver te zoeken.
Dat is wat ons betreft een onaanvaardbaar lange termijn die zeer belastend is voor de samenleving en in het bijzonder voor de direct omwonenden. Wat de ChristenUnie fractie betreft moet er snel, heel snel antwoord komen op de hiervoor genoemde vragen. Want als of stikstof, of Flora en Fauna, of allebei niet haalbaar blijken te zijn heeft het geen enkele zin om op deze manier door te blijven modderen met deze locatie. Wij hebben dan ook de motie van de SGP mede ingediend die het college oproept om met spoed duidelijkheid te krijgen van de provincie en het COA over de haalbaarheid van extern salderen van de stikstof en de haalbaarheid van de Flora en Fauna vergunning. Daarbij ook de oproep aan de provincie en COA om naar aanleiding van die onderzochte haalbaarheid de conclusie te trekken of het wel zinvol is om de onderzoeken door te zetten of te stoppen op deze locatie voor opvang asielzoekers.
De werkwijze van het COA is voor ons een schoolvoorbeeld hoe het niet zou moeten. Je komt met een vraag bij een gemeente voor opvang, de raad geeft in meerderheid aan het college mee proactief de gesprekken aan te gaan en dan krijg je dit, uitstel na uitstel, beloftes worden niet nagekomen en nog steeds geen duidelijkheid. Met als gevolg dat zowel inwoners als politiek meer en meer tegenover elkaar zijn komen te staan En daarmee zeggen we zeker niet dat het al een uitgemaakte zaak zou zijn dat het AZC hier kan komen, we moeten de participatie met de omgeving nog doorlopen, er zijn nog vele vragen onbeantwoord. Maar het vertrouwen in het goed doorlopen van het proces is weg. Dat zorgt voor stress en spanning bij de direct betrokkenen en andere bewoners in onze gemeente. Wij vragen ons serieus af; beseft het COA welke impact hun handelen heeft op onze Oldebroekse samenleving?
Als de conclusie getrokken zou worden dat deze locatie niet geschikt is voor de opvang van asielzoekers wil dat nog niet zeggen dat we klaar zijn. We hebben dan nog steeds een opdracht vanuit de spreidingswet die ons verplicht om locaties te zoeken. En de doelgroep waar het allemaal om gaat, de groep die onze hulp zo hard nodig heeft, de asielzoekers in overvolle opvangcentra, in de crisis noodopvang of elders ondergebracht, die zijn het kind van de rekening.
Fractie ChristenUnie Oldebroek