ChristenUnie Oldebroek positief over proces locatiekeuze opvang asielzoekers.
Inwoners van de gemeente Oldebroek krijgen, als het proces om te komen tot de keuze van een locatie voor de opvang van asielzoekers van start gaat, volop gelegenheid voor inspraak en ruimte om mee te denken met de plannen van het college. Ook de raadsleden zijn er volop bij betrokken.
De fractie van de ChristenUnie Oldebroek is positief over dit proces.
De ChristenUnie wil mensen opvangen vanuit onze christelijke visie. In de bijbel staat in Mattheus 25: Want Ik had honger en jullie gaven Mij te eten, Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen Mij op. De Here Jezus geeft daarmee aan hoe wij om hebben te gaan met onze naaste.
Met deze woorden is de ChristenUnie de behandeling van het voorstel in de commissie samenleving en bestuur begonnen. Dit uitgangspunt wil voor de ChristenUnie zeggen dat we als gemeente ons uiterste best moeten doen om een geschikte locatie te vinden. We hebben als gemeente een wettelijk taak. We hebben asielzoekers, statushouders én Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Die verantwoordelijkheid willen we nemen en dat vraagt politieke moed! We roepen iedereen op om de gesprekken hierover zorgvuldig en met respect voor de verschillende meningen hierover te voeren.
Dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is en dat het aantal opvangplaatsen onbeperkt is. Voor de ChristenUnie is een locatie geschikt als daar huisvesting mogelijk is die menswaardig en toekomstbestendig is. Dat wil zeggen: de huisvesting is geen noodopvang. Gezinnen moeten samen kunnen leven. Er moet voldoende privacy zijn voor de bewoners. Mensen moeten er kunnen slapen, douchen, koken en eten, maar ook wonen. Huiskamers en voldoende ruimte voor ieder individu zijn noodzakelijk.
De locatie moet ook in een buurt zijn waar voldoende voorzieningen zijn. Daarbij moet het mogelijk zijn om gebruik maken van bestaande netwerken: is er voldoende ondersteuning vanuit de buurt, zijn er voldoende vrijwilligers in de buurt? De kracht van de omgeving is een niet te onderschatten hulp. Bij het beoordelen van een locatie moet dit aspect ook nadrukkelijk worden meegenomen.
De locatie moet groot genoeg zijn voor het aantal asielzoekers wat we willen opvangen. Het is bekend dat een kleine locatie veel duurder is dan een grotere locatie. De ChristenUnie zou het aantal op te vangen asielzoekers dan ook willen laten afhangen van de geschiktheid van de locatie. Dit zou ook kunnen in gezamenlijkheid met andere gemeenten in de regio.
Het proces
Het stappenplan wat het college heeft opgesteld vormt voor de ChristenUnie een goede basis om aan het proces te beginnen. Het zorgt voor ruime mogelijkheden tot participatie en de raad wordt er volop bij betrokken. Inwoners en raad staan dus zeker niet buitenspel. Integendeel.
In dit proces zitten verschillende participatie momenten. De spreekuren per dorp, een digitale vragenlijst die iedere inwoner kan invullen en de mogelijkheid om digitaal locaties te melden bij de gemeente geven alle inwoners ruimte om hun ideeën kenbaar te maken. Gesprekken met direct omwonenden als er een locatie geschikt wordt bevonden, geven de direct omwonden gelegenheid om hun vragen en zorgen kenbaar te maken.
Ook het instellen van een klankbordgroep is een goede vorm van participatie. Het geeft een basis zodat de sociale verbanden in een buurt zich ook kunnen inzetten. Daarmee worden de inwoners serieus genomen.
De raad heeft volop de mogelijkheid haar wensen en bedenkingen mee te geven, nog voordat het proces start en tussendoor wordt de raad weer betrokken door het college doordat het dan over de mogelijke locatie haar ideeën kan meegeven.
Ook daarna, als het tot uitvoering komt, zal het college aan de raad rapporteren en indien gewenst kan de raad dan ook haar ideeën meegeven.
De keuze voor een locatie is de taak van het college. Zo zit de wet in elkaar. Het college heeft laten zien dat het de wensen en bedenkingen van de raad zeer serieus neemt en niet tegen de besluiten van de meerderheid van de raad zal ingaan. Donderdag 30 januari 2025 zal er in de raadsvergadering verder gesproken worden over dit voorstel en zal er een besluit genomen worden.
De ChristenUnie heeft er vertrouwen in dat op deze manier er een goed proces gelopen zal worden.
Reacties op 'ChristenUnie Oldebroek positief over proces locatiekeuze opvang asielzoekers.'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.