Investeren in nieuwe relatie samenleving-overheid
Werken in de nieuwe verhouding tussen samenleving en overheid vraagt veel van beide kanten. Daarin moet worden geïnvesteerd. De uitgangspunten van “Meer samenleving, andere overheid” zijn goed: de kracht van burgers, hun betrokkenheid en belang meer plek geven, minder belemmeringen daarvoor. Een andere overheid laat niet de samenleving in de steek maar helpt de eigen kracht van de samenleving te mobiliseren en te laten werken. Niet alle burgers zitten daarom te springen. Het kost ook de nodige tijd. Naast die realiteit zullen college en raad wel een stimulerende rol moeten spelen. Wat is immers een overheid zonder ideaal?
In de begrotingsvergadering deze week noemden we dit een pril traject. Vandaar de noodzaak daarin te investeren. Recente ervaringen waarin de omslag naar meer samenleving in praktijk werd gebracht leggen bloot dat en hoe het nog mis kan gaan. Bij een speelveldje, bij het afstoten van gymzalen. Dat frustreert, zo zeiden we. Maar vervolgens is het nodig niet in zwarte-pieten te vervallen. We moeten er lering uit trekken, waar mogelijk snel repareren, en vooral: vooruit kijken naar elke nieuwe kans, en het dan goed doen.
Zo’n cultuuromslag vergt veel van de ambtelijke organisatie en het college. Daarom steunden wij als fractie van de ChristenUnie in juli een plan voor organisatieverandering. Werken aan de nieuwe verhouding is een groeiproces, waarin het instrument van dialoog centraal staat. In de commissievergadering zeiden dat elke kans nu al moet worden aangegrepen in de door de raad vastgestelde verhouding te handelen.
Ton van Leijen
Reacties op 'Investeren in nieuwe relatie samenleving-overheid'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.