‘Energie steken in duurzame oplossingen’

IMG_2638dinsdag 20 maart 2018 18:34

‘Energie steken in duurzame oplossingen’, is één van de speerpunten voor de ChristenUnie Oldebroek in het verkiezingsprogramma 2014-2018, maar hoe gaat dat nu al in de praktijk? Op weg naar een klimaat neutrale energievoorzienig in 2050 moeten er de nodige stappen genomen worden. Onder andere inzetten op energieneutrale nieuwbouw, maar ook het verduurzamen van bestaande woningen. Om te kijken hoe dat gaat, hebben we een woning bezocht waarin recent een aantal energiebesparende maatregelen zijn genomen.

Zaterdag mochten we met een drietal kandidaten voor de ‘gemeenteraadsverkiezingen 2018’ op werkbezoek naar de woning van Jenny en Wim van de Weg in Oosterwolde. Zij zijn recent verhuisd vanuit ’t Harde naar de ouderlijke woning van Wim. Voordat zij daarin konden trekken hebben ze de nodige maatregelen genomen de woning te verduurzamen.

Bij de verbouwing is waar mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De wanden en het dak van de schuurruimte die bij de woning zijn aangetrokken zijn bekleed met leemstuc, een materiaal dat bekend staat om zijn warmte- en vochtregulerende eigenschappen en wat zo voor een goed binnenklimaat zorgt. Ook is een gedeelte van de wanden voorzien van ‘wandverwarming’, een systeem dat goed te combineren is met de aangebrachte leemstuc. Het woon- en keukengedeelte wordt verder verwarmd met een Tigchelkachel; deze kachel wordt op maat geleverd, zodat de capaciteit daarvan passend is bij de ruimte waarin deze staat opgesteld. De constructie van de kachel zorgt ervoor dat deze, nadat deze ’s ochtends is aangestoken, nog urenlang warmte blijft afgeven aan de ruimte, zonder dat deze steeds moet worden bijgevuld. Ook zorgt de constructie van de kachel voor een schone verbranding en dat de warmte goed gereguleerd wordt afgegeven aan de ruimte.

De op het dak aangebrachte heatpipes zorgen voor de verwarming van een boiler, welke ook weer de aangebrachte wandverwarming van warm water voorziet. De zonnepanelen op het dak leveren voldoende elektriciteit, er kan zelfs nog wat terug geleverd worden aan het net. De hiervoor genoemde maatregelen en de isolatie die aanbrengen is op diverse plekken, hebben ervoor gezorgd dat het totale energieverbruik voor deze woning zich beperkt tot +/- 500 m3 gas per jaar.

Met de bij henzelf aanwezige en elders opgedane kennis, en met hulp van adviezen van het energieloket www.veluweduurzaam.nl heeft de fam. van de Weg flinke stappen mogen zetten naar een duurzame woning. Hiermee is er nog niet een einde gekomen aan het proces, ook in de toekomst zal duurzaamheid blijvend een rol spelen. Wat ga je bijvoorbeeld doen als de Cv-ketel vervangen moet worden, weer kiezen voor gas, of toch op zoek naar een alternatief? Wij verwachten dat dan gekozen gaat worden voor een duurzamer variant! 

Het was een leerzaam bezoek, goed om te zien dat het verduurzamen van woningen niet alleen maar een theoretisch toekomstverhaal is, maar nu al in de praktijk kan worden toegepast! 

ChristenUnie Oldebroek

Labels

« Terug