Samen aan de slag (column)

Column2maandag 27 augustus 2018 21:18

Voor veel mensen is het vakantietijd, zo ook voor politici. Een tijd van afstand nemen en even helemaal wat anders doen, heerlijk wegdromen in een mooi boek, op reis gaan in Nederland of verder weg om te genieten van de schoonheid van natuur en cultuur.

Soms word je geconfronteerd met gewoontes en gebruiken die in eerste instantie vreemd lijken maar ook kunnen inspireren. Op veel plaatsen moeten inwoners bijvoorbeeld het afval heel nauwkeurig scheiden. Wat voor ons nogal eens als lastig wordt ervaren is voor de plaatselijke bevolking een vanzelfsprekendheid, het is maar wat je gewend bent.

Deze zomer werd het ons door de droogte weer heel duidelijk hoe afhankelijk en kwetsbaar we zijn ook wat betreft natuur en milieu. Het mag duidelijk zijn dat we niet al maar door kunnen gaan met het verbruiken van grondstoffen en uitputten van de aarde. De mens heeft van God de opdracht gekregen om de aarde te bewerken en te onderhouden. Dat betekent gebruiken en niet verbruiken.

Afval scheiden is de basis voor hergebruik van grondstoffen waardoor we besparen op grondstoffen en energie. Op dit vlak moet er ook in Oldebroek nog heel wat gebeuren. We stoppen met elkaar nog ruim 200 kg restafval per inwoner per jaar in de grijze container. De landelijke norm is 100 kg in 2020 en 30 kg in 2025! Daar moeten we de komende jaren dan ook flink werk van maken, dat kunnen we niet alleen maar moeten we met elkaar doen. Dat gaat niet vanzelf en kost wel energie, creativiteit en misschien ook wel geld. Maar het is vooral belangrijk dat er een knopje omgaat en het besef ontstaat dat het echt nodig is, in het belang van de aarde en het klimaat. Daar moeten we dan echt samen mee aan de slag.

Fractie ChristenUnie Oldebroek

v.l.n.r. Henk van Bergeijk, Engbert Jan Ruitenberg, Henri Wijnne, Eljakim Doorneweerd, Berend-Jan Spijkerboer, Popke Graansma en Arno Hardonk

Labels

« Terug

Reacties op 'Samen aan de slag (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.