ChristenUnie brengt bezoek aan geitenhouderij De Koemkolk: biologisch en toekomstgericht

Werkbezoek CU aan Bultman[766].JPGdinsdag 06 november 2018 12:09

Op vrijdagmiddag 2 november brachten ChristenUnie Elburg en ChristenUnie Oldebroek een bezoek aan geitenhouderij De Koemkolk in Oosterwolde. Vanuit de zorg voor de schepping staan onderwerpen als landbouw, veeteelt en natuur bij de ChristenUnie hoog op de agenda. De vrijdag voorafgaand aan ‘Dankdag voor gewas en arbeid’ was dan ook een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan deze ondernemer.

Het bedrijf is van Teunis Bultman uit Doornspijk en zijn compagnon Marco van Beek. Het vrolijke gemekker begint al wanneer je de deur van de stal aan de Koemkolkweg in Oosterwolde opent. De agrariër uit Doornspijk besloot zijn bedrijf het afgelopen jaar in Oosterwolde te vestigen. Op De Koemkolk lopen nu zo’n 1200 geiten. Per jaar levert elke geit ongeveer 1400 kilo melk op. De Doornspijker heeft naast zijn geitenhouderij een adviesbureau. “Ik ben een ondernemer en niet puur alleen boer. Het runnen van de boerderij en mijn adviesbureau, gericht op de veehouderij, is voor mij een perfecte combinatie.”

In Gelderland is er op dit moment een geitenstop. Er lopen onderzoeken of deze stop wel terecht is, maar deze onderzoeken duren 3 jaar. Omdat de geitensector behoorlijk onder vuur licht, zit Teunis zeker niet stil. “Je moet altijd vooruit blijven kijken als veehouder. Ik maak mij wel zorgen om het gelobby dat in Nederland gaande is ,waarbij het bijna lijkt alsof men de veehouderij hier liever niet meer ziet. Volksgezondheid is belangrijk en daar willen wij als sector ons continu hard voor maken.” Teunis uit zijn zorgen over hoe er omgegaan wordt met onderzoeken: “Mensen worden bang voor de geit en dat vind ik erg zorgelijk. Bepaalde beeldvorming daar kun je bijna niks meer tegen doen. Wees als veehouder open, eerlijk en transparant. Daarmee houd je het het langste vol.”

Teunis is klaar voor de toekomst en deelt graag zijn plannen met ChristenUnie Elburg en Oldebroek. Het doel van de ondernemer is om zijn eigen afzet te produceren met biologische producten. Dit lijkt volgend jaar al realiteit te worden. Meerdere landen hebben interesse getoond. “In deze tijd is het belangrijk je te onderscheiden van de massa. Zo willen wij biologisch worden en dus ook antibioticavrij produceren.”

Daarnaast is Teunis laaiend enthousiast over een idee wat nu door zijn hoofd speelt. Hij wil een uitloop voor de geiten maken. Hoe leuk is het om dan een soort van speeltuin te maken voor de geiten die overdekt is en helemaal vol ligt met zonnepanelen, waarbij inwoners zonnepanelen als het ware kunnen adopteren en weer in contact komen met de geit. De tekeningen die Teunis liet zien waren veelbelovend en de ChristenUnie is benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie brengt bezoek aan geitenhouderij De Koemkolk: biologisch en toekomstgericht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.