Renovatie gemeentehuis: eerst visie, dan geld
Ons raadhuis is al bijna 30 jaar oud. Het voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. De organisatie is sterk veranderd, in personeelsomvang, maar ook in werkwijze. Een moderne organisatie stelt andere eisen aan het gebouw. Toen het werd geopend werd er nog nauwelijks met computers gewerkt! De klimaatbeheersing is slecht, er kan moeilijk projectmatig worden gewerkt, en er is een grote achterstand in onderhoud. Ook de gebruikswaarde naar de burgers toe is onvoldoende. De trouwzaal is gedateerd (versleten, weinig aantrekkelijk), de loketten voor de burger liggen verspreid, de raadzaal is niet functioneel etc. etc. We praten er al enkele jaren over, er zijn diverse plannen geweest die vanwege de kosten ook moesten worden afgewezen.
Nu lag er in de lijn van wat de raad had gevraagd een nieuw voorstel met enkele alternatieven. Een alternatief dat onze fractie strikt genoemd wel verantwoord acht, kostte echter alleen aan voorbereiding al € 100.000,--. Dat lijkt veel, maar is nodig om een programma van eisen en een ontwerp voor te bereiden. Toch hebben we daar in de raadsvergadering afgelopen week niet mee ingestemd. We vinden namelijk allereerst van groot belang als raad met het college zicht hebben op de actuele positie van een relatief kleine gemeente als de onze.
Kleine gemeenten op een kruispunt
Er zijn tal van ontwikkelingen die ons als kleine gemeente raken. We hebben daar op deze site eerder over verteld, maar geven toch nog een paar kernpunten weer.
* Het rijk komt met allerlei wetten die extra werk betekenen, zonder daar voldoende middelen tegenover te stellen. Er zin daarnaast allerlei centralistische tendenzen, en er is van bovenaf ook toenemende dwang tot samenwerking door gemeenten.
* De provincie benadert meer dan eens groepen van gemeenten om plannen in te dienen. Als we alleen al daarop letten dwingt dat tot bezinning.
* Daarnaast zijn er ook allerlei regionale ontwikkelingen te noemen waar we als gemeente zelf voor kiezen. Denk maar aan het intergemeentelijke bedrijventerrein, de ict-samenwerking met Hattem en Heerde, de RNV.
* Van een andere orde zijn demografische ontwikkelingen zoals een achterblijvende bevolkingsgroei.
* Kijken we naar de slagkracht van onze gemeente dan kampen we met hardnekkige vacatures, en is er de noodzaak van forse (en dure) inhuur, wordt er structureel overgewerkt, is er een behoorlijke workload.
* Vergeten we niet het verwachtingspatroon van de moderne burger: die wil graag snel, efficiënt, en op maat worden geholpen.
Om niet meer te noemen.
Conclusie en standpunt
Een gemeente alleen, en zeker de kleine gemeente krijgt het steeds moeilijker.
Onze fractie is daarom van mening dat dit om een strategische manier van opereren vraagt. Met mogelijk meer, dan wel verschillende manieren van samenwerking met andere gemeenten. Er zijn goede stappen gezet, maar er is denken we meer nodig.
Bij een krediet voor renovatie van het raadhuis, maar ook bij vergelijkbare beslissingen hebben we een strategische visie nodig. Daarom hebben we het college gevraagd ons een notitie met zo'n visie te leveren. Die moet inzicht bieden in feitelijke ontwikkelingen en actuele trends, overwegingen van omliggende gemeenten, inschattingen op het vlak van ict-ontwikkelingen (de digitale overheid) de gevolgen die deze (kunnen) hebben voor onze gemeente. Een visie ook op welke expertise we zelf echt nodig hebben, en welke we met anderen kunnen delen. Kortom: waarin willen we onze eigen kracht opbouwen? Wat kunnen we met anderen doen?
Personeel niet vergeten
Tegelijkertijd willen we het belang van een goede werkomgeving voor de professionals niet verwaarlozen. Daarom hebben we gevraagd onze voorkeursvariant (ook die van het college) opnieuw uit te werkt, in die zin dat dan alleen de onderdelen die wettelijk moeten (Arbo-eisen b.v.) en die een professioneel werkklimaat dienen, in kaart worden gebracht en van een nieuw kredietvoorstel voorzien (dat dan uiteraard lager zal liggen dan die 100.000 euro). Daarover kunnen we dan beslissen aan de hand van de strategische visie. We beklemtoonden van mening te zijn dat dit fractieoverstijgend en verkiezingsbestendig moet worden aangepakt.
Steun
De andere fracties steunden ons in deze benadering. Hoewel in verschillende bewoordingen was de raad vrijwel unaniem in de wens eerst een strategische verkenning te willen hebben, alvorens weer naar plannen en kredieten te kijken. Portefeuillehouder namens het college, burgemeester Zielhuis, gaf aan dat deze benadering hem zeker aansprak . Hij zegde toe zich ervoor te willen inspannen dat zo'n motie er snel komt. Dat lijkt ons een goede wending in dit dossier. Want er moet wel iets gebeuren!
Ton van Leijen
- Labels
Archief > 2009 > januari
- 31-01-2009 31-01-2009 23:05 - Vaststelling grondprijzen 2009
- 31-01-2009 31-01-2009 22:30 - Renovatie gemeentehuis: eerst visie, dan geld
- 30-01-2009 30-01-2009 22:39 - Overheid komt over de brug naar bedrijfsleven
- 28-01-2009 28-01-2009 15:52 - ChristenUnie: college trekt mist op over muziekonderwijs
- 20-01-2009 20-01-2009 18:00 - Leven in de ijstijd (column HaH)
- 14-01-2009 14-01-2009 11:54 - CHRISTENUNIE: Meer genieten van het water
Reacties op 'Renovatie gemeentehuis: eerst visie, dan geld'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.