Weblog Berend-Jan: Pax to the Max

max.jpgmaandag 20 december 2021 16:37

Het motorrijdersbloed zit er bij mij goed in; mijn vader reed vroeger motor evenals veel mensen uit mijn familie. Zelf rij ik motor vanaf mijn 28e. Ik hou van de snelheid en dan met name in de bochten. De tripjes in het buitenland zijn voor mij vaak een heerlijk avontuur. Automatisch kijk ik graag naar gemotoriseerde sporten. Afgelopen weekend was de ontknoping in de formule 1 met het historisch resultaat: Max Verstappen, de eerste Nederlandse wereldkampioen in de F1.

Met verbazing las ik later de reacties van het concurrerende team en dan met name van teamleider Toto Wolff. Hij kwam bij me over als een radeloos iemand, die zijn ontevredenheid niet kon bedwingen. ‘Wederom iemand met een kort lontje’, dacht ik. Weer iemand die teveel vanuit emoties reageert. Het is toch wat de laatste tijd; wat reageren veel mensen te emotioneel op tegenvallers. Zorgmedewerkers, artsen, ambulancepersoneel, brandweerlieden, politie, Boa’s, docenten, politici, enz. krijgen steeds meer te maken met haat, geweld en andere vormen van agressie.

Deze periode geef ik les over filosofische stromingen. Grote denkers stellen vaak dat het grootste streven van de mensen is dat het gelukkig wil zijn en om geluk te bereiken geven ze als tip om een sobere levensstijl te hanteren, waarbij o.a. rechtvaardigheid, zelfredzaamheid, wijsheid, liefde, moed en vriendschap belangrijk is. Frustraties worden hierdoor dus minder. Grote denkers geven vaak aan dat ‘vrede’ (‘Pax’ in het Latijn) het hoogst haalbare is in het leven.

Ik ken mezelf, ik ken mijn valkuilen en weet dat ik me onder bepaalde omstandigheden kan laten meeslepen in de emotie van het moment. Soms is dat goed, maar soms is dat niet goed en kan ik beter afstand nemen om de vrede in mezelf en voor anderen te koesteren. Daarom was ik blij dat ik op het moment dat Max Verstappen wereldkampioen werd in de kerk was. Ik begeleidde o.a. het oude adventslied: ‘Hoe zal ik U ontvangen, hoe wilt Gij zijn ontmoet?’ De woorden ‘Hoe wilt Gij zijn ontmoet’ galmden nog lang na in mijn hoofd. Mooie woorden om me op de komst van de Here Jezus voor te bereiden: ‘Hoe wilt U mij ontmoeten?’

Toen de Here Jezus geboren werd, verschenen engelen bij herders (het uitschot van de samenleving). De engelen gaven door dat Jezus was geboren. In die aankondiging zie je het woordje ‘vrede’ terug: ‘Eer zij aan God in de hoogste hemelen en vrede op aarde, in mensen een welbehagen’ (Lukas 2: 14). Jezus, de Vrede op aarde. Toen Jezus de aarde weer verliet zei Hij: ‘Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u!’ (Joh. 14: 27).

Vrede door Jezus Christus geeft ‘Pax to the max’.


Gezegende kerstdagen en een tevreden nieuwjaar!
Berend Jan Spijkerboer
(Raadslid ChristenUnie)

« Terug