Oldebroek, voor u – een duidelijke koers
Afgelopen donderdag, in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces is het bestuursakkoord 2022-2026 met de titel: “Oldebroek, voor u – een duidelijke koers” gepresenteerd. Een bestuursakkoord opgesteld door de fracties van de ChristenUnie, het CDA en de SGP. Een akkoord waar de ChristenUnie fractie trots op is! Het akkoord heeft de vorm van een brief, een brief aan de inwoners van Oldebroek, een brief waarin we opgeschreven hebben wat we de komende jaren willen bereiken voor u.
Het bestuursakkoord is opgesteld door de ChristenUnie het CDA, en de SGP, waarbij rekening is gehouden met de punten die 6 april jl. door alle fracties zijn ingebracht tijdens een raadsbijeenkomst. Een akkoord met raadsbreed gedragen onderwerpen. We spraken dan jl. donderdag ook de wens uit dat we samen met de oppositiepartijen ons de komende jaren mogen inzetten voor het welzijn van de inwoners van onze gemeente. Het is een bewuste keuze om een bestuursakkoord op hoofdlijnen te sluiten. Zo kunnen de komende jaren alle partijen hun inbreng hebben.
Het bestuursakkoord is opgebouwd rond een 4-tal belangrijke en actuele onderwerpen. Als eerste Wonen, welzijn en zorg. Want wonen gaat over meer dan alleen bouwen, het gaat over mensen, hun welzijn en de zorg die ze nodig hebben. We willen bouwen met oog voor alle doelgroepen, ongeacht leedtijd, de samenstelling van het huishouden of een mogelijke zorgvraag. Maar ook bouwen we met een stip op de horizon. In 2030 moet er een passende woning zijn voor ieder inwoner. We kijken hier over onze bestuursperiode heen, want het is ook belangrijk om nu stappen te zetten voor de lange termijn, zodat we ook na 2026 verder kunnen blijven bouwen aan onze gemeente.
Twee andere belangrijke onderwerpen zijn Duurzaamheid en Vitaal platteland. Onderwerpen die elk hun eigen impact hebben, maar ook onlosmakelijk met elkaar en de woonopgave verbonden zijn. Het heeft met onze leefomgeving en de leefbaarheid te maken. Hoe en waar gaan we aan de slag met bouwen en de verduurzamingsopgave als het om het ruimtebeslag daarvan gaat? En hoe zorgen we ervoor dat het platteland vitaal blijft, dat agrariërs er op een verantwoorde manier hun boterham kunnen verdienen en wij inwoners kunnen genieten van wat het gevarieerde landschap te bieden heeft.
Dat doen we als overheid niet alleen, maar dat doen we samen met u, met onze inwoners, ondernemers, vrijwilligers en professionals. Samen bouwen we aan een sterk en duurzaam Oldebroek. We willen daarin een betrouwbare overheid zijn,een thema wat als een rode draad door de andere thema’s heen loopt. We willen een overheid zijn die transparant is in wat zij doet, beloftes nakomt en duidelijk uitlegt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.
Een aantal thema’s van het bestuursakkoord zijn uitgelicht, maar natuurlijk gaat het over veel meer! We nodigen u dan ook van harte uit deze brief aan u te lezen, dan kan hier: Bestuursakkoord 2022-2026
Zoals al aangegeven is onze fractie blij met het opgestelde bestuursakkoord. De punten uit ons verkiezingsprogramma zijn goed verwerkt. Om er de komende vier jaar concreet en voortvarend mee aan het werk te gaan, komt na de zomer het college met een college-uitvoeringsprogramma. Daarin wordt voor de komende bestuursperiode de prioritering van de onderwerpen aangegeven op de agenda, rekening houdend met financiële armslag die de begroting biedt en ambtelijke inzetbaarheid die nodig is om onze wensen om te zetten naar concrete voorstellen die richting de raad gaan. Het college-uitvoeringsprogramma komt ook nog naar de raad.
Er waren in de afgelopen raadsvergadering veel verwijtende woorden gericht aan de coalitiepartijen. Het akkoord is niet concreet genoeg, hadden de wensen van de oppositiepartijen niet genoeg meegenomen etc. Wij betreuren de toonzetting die er was in deze vergadering. De toonzetting bij de behandeling van het bestuursakkoord, maar vooral die bij de voordracht, stemming, benoeming en beëdiging van de wethouders was voor ons een dieptepunt. Hoe daar de pijlen gericht werden op de perso(o)n(en) van de wethouder(s) is niet des Oldebroeks en moet dat ook niet worden!
Het formatieproces was een roerige tijd, ook voor ons als fractie van de ChristenUnie.
Bij het vormen van een coalitie zijn er altijd partijen die daar niet aan deelnemen, de oppositiepartijen. Dat was in de afgelopen bestuursperiodes niet anders. Op inhoudelijke onderwerpen komen we als partijen dicht bij elkaar, maar samenwerken gaat verder dan het alleen het eens zijn over de onderwerpen. We hebben het volste vertrouwen in de nu gevormde coalitie. Er is sprake van begrip voor elkaars standpunten en ruimte om het eigen geluid te laten horen.
Maar we willen het samen doen, samen met alle fracties van deze raad. En daar biedt dit bestuursakkoord de ruimte voor. In het verleden maar ook bij de actuele thema’s van dit moment zoals de stikstofcrisis, hebben we als raad laten zien dat we van standpunt kunnen verschillen, maar ook dat we elkaar kunnen vinden als het nodig is. Wat ons betreft (gelukkig horen we dat ook van veel andere partijen) gaan we de komende periode op een constructieve wijze werken aan een nog mooier Oldebroek. Wij zien er naar uit!
We wensen u allen een gezegende periode van rust toe!
Fractie ChristenUnie Oldebroek