Barmhartigheid en naastenliefde

man-1002633_640.jpgmaandag 03 oktober 2022 20:52

De crisis van de afgelopen zomer in de opvang van asielzoekers staat ons scherp op het netvlies. De beelden van een overvolle opvanglocatie in Ter Apel zijn zeer schrijnend en gaan ons aan het hart. De fractie van de ChristenUnie is van mening dat alle gemeenten in Nederland naar vermogen moeten bijdragen aan het oplossen van deze crisis. We vinden het een zaak van barmhartigheid en naastenliefde dat mensen die in Nederland asiel aanvragen fatsoenlijk gehuisvest worden.

Doen we in Oldebroek wel genoeg?

We hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld om duidelijk te maken wat we op dit moment ten aanzien van opvang van asielzoekers in de gemeente Oldebroek allemaal doen en om te onderzoeken of er misschien nog extra mogelijkheden zijn.

Uit de beantwoording blijkt dat het Rijk elke gemeente een verplichting oplegt om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Voor de gemeente Oldebroek zijn dat in 2022 50 personen. Het college maakt duidelijk dat de gemeente Oldebroek zijn uiterste best doet om zijn aandeel in het huisvesten van statushouders te leveren en goed op weg is om dat aantal te halen. We zijn blij om dat te horen, want veel gemeenten halen de afgesproken norm niet, waardoor statushouders langer in een AZC moeten blijven en er vanuit Ter Apel ook moeilijker doorstroming op gang komt.

Het Rijk komt voor de gemeenten met een extra opgave voor 2022 om een deel van de huisvesting uit 2023 naar voren te halen en zo de druk op de AZC’s nu wat te verminderen. Landelijk zou dat gaan om zo’n 6.500 statushouders. De gemeente Oldebroek verwacht in staat te zijn om in het vierde kwartaal 2022 1 á 2 gezinnen extra te huisvesten. Dat lijkt misschien niet veel, maar gezien het aantal gemeenten en de omvang van de gemeente Oldebroek is dat een serieuze extra bijdrage. Daarbij speelt natuurlijk ook dat het belangrijk is dat onze eigen inwoners ook een passende woning kunnen vinden. Iedereen heeft recht op passende huisvesting en voor iedereen is er een wachttijd.

Die wachttijd loopt soms erg hoog op, voor zowel eigen inwoners als voor statushouders. Dat doet des te meer beseffen dat het echt nodig is om de komende tijd meer woningen te bouwen.

Het Rijk zoekt soms ook extra locaties voor een AZC in een gemeente. Het COA stelt eisen aan deze opvanglocaties en niet iedere gemeente is in staat zo’n locatie te vinden. In de gemeente Oldebroek hebben we op dit moment geen geschikte locatie daarvoor. Bovendien biedt de gemeente ook opvang aan Oekraïense vluchtelingen.

Toch vinden we het belangrijk als ChristenUnie Oldebroek, dat naastenliefde en barmhartigheid voorop blijft staan. Mocht het Rijk met een concreet verzoek naar de gemeente komen, dan zal de fractie van de ChristenUnie daar in principe positief tegenover staan en dit serieus onderzoeken

« Terug