ChristenUnie bezoekt kinderkledingbeurs Oldebroek
Een nieuw seizoen is weer aangebroken, de blaadjes vallen van de bomen, er zijn weer grote plassen te vinden op straat en de paddenstoelen schieten uit de grond… Het is herfst. En zo aan het begin van de herfst is de kinderkledingbeurs Oldebroek in de Talter inmiddels een traditie geworden. Een kinderkledingbeurs waar je zelf nette kleding kan verkopen en nette tweedehands kleding kunt kopen. Wat een mooi circulair initiatief. Want wat er gezien wordt is dat er ook zeker bij een volgende winterbeurs weer doorgegeven wordt en eenzelfde kledingstuk meerdere kinderen kan bedienen! Maar hoe werkt dat nou? Daar wilden Erna en Miranda wel meer van weten en zijn namens de ChristenUnie bij de kledingbeurs op bezoek geweest.
We werden hartelijk ontvangen. Onder het genot van een kop koffie of thee zijn we veel te weten gekomen over dit mooi Oldebroeks initiatief. De beurs bestaat zo lang, dat de meesten van de vrijwilligers er vroeger al zelf met hun ouders kwamen, hoe mooi is dat! Nu geven zij deze traditie ook weer mee aan hun eigen kinderen. Maar helaas heeft door de coronapandemie de beurs stilgelegen en was het even spannend of er voldoende vrijwilligers zouden zijn om de beurs ook dit jaar weer tot een succes te maken. Dit weekend werken er 14 vrijwilligers mee. Dit mogen er zeker wel 20 zijn. Als u denkt dat lijkt me wel wat om mee te helpen, zoek dan contact met de beurs via de social media of kinderkledingbeursolderbroek@gmail.com. Het heeft ook zo z’n voordelen om mee te werken. Je mag namelijk als eerst speuren tussen de kleding. Het bestuur is speciaal op zoek naar “sterke mannen” als vrijwilliger, die ook met een aanhangwagen mogen rijden, om de zware kledingrekken te verplaatsen. Nu doen de vrouwen dat.
Twee keer per jaar is er een kinderkledingbeurs in Oldebroek één met voorjaars en zomerkleding en één met najaars- en winterkleding. Er is ruimte voor 85 inbrengers die ieder 35 kledingstukken mogen inbrengen. Van de verkoopopbrengst is 20% voor de beurs, de rest voor de verkoper zelf. Overgebleven kleding kan weer opgehaald worden en anders gaat het naar een goed doel in de regio. De opbrengst van de beurs vloeit terug naar lokale goede doelen. Je kan hierbij denken aan het sinterklaasproject van de voedselbank, de plaatselijke speeltuin enz. Wat leuk is om te zien is dat tieners nu ook steeds meer meekomen om hun kleedgeld te besteden. De beurs loopt van 56 t/m maat S. Jong geleerd is oud gedaan. Het bestuur hoopt dat ze nog vele jaren Oldebroek en omgeving te kunnen bedienen met de beurs. Ze hebben de wens uitgesproken dat ze kunnen blijven bestaan door steeds weer voldoende vrijwilligers te hebben en dat tieners ook steeds meer de weg mogen vinden naar de beurs.
Miranda Sloots