LHBTQ+ beleid in de praktijk
Op Coming-outdag, dinsdag 11 oktober 2022, is in de gemeente Oldebroek ’s morgens om 08.30 uur voor de tweede keer door burgemeester Tanja Haseloop-Amsing de regenboogvlag gehesen. Een aantal leden van de ChristenUnie waren hierbij aanwezig.
Op 11 maart 2021 is de “Motie vreemd aan de orde van de dag LHBTQ+” door de gemeenteraad aangenomen. De uitwerking van deze motie resulteerde in een advies over het hijsen van de vlag en een “Plan van aanpak” welke voorstellen bevat wat de gemeente Oldebroek zou kunnen doen om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTQ+’ers in onze gemeente te verbeteren. Het advies over het gebruik van de vlag en “Plan van aanpak” zijn in de raad van september ’21 door de gemeenteraad van Oldebroek aangenomen.
De ChristenUnie is van mening dat het onderwerp seksuele diversiteit en de groep mensen die vaak aangeduid wordt als LHBTQ+’ers, onze oprechte aandacht verdient en meer moet inhouden dan alleen jaarlijks de regenboogvlag te hijsen. Zij heeft dan ook van harte ingestemd met het gepresenteerde “Plan van aanpak ”van het college waarin een 9-tal actiepunten zijn opgenomen. De sleutelwoorden in deze actiepunten zijn wat de ChristenUnie betreft: openheid en veiligheid. Maak het onderwerp LHBTQ+ bespreekbaar in speciale bijeenkomsten, op de scholen, de sportclub en de muziekvereniging, maar ook thuis, in de familiesfeer, en in de kerk. Doe dat met respect voor elkaar en in een veilige omgeving.
Maar hoe werken de uitgezette actiepunten nu in de praktijk, bijvoorbeeld het actiepunt “We vragen scholen om (meer) aandacht te besteden aan het onderwerp LHBTQ+”. Om daarachter te komen hebben Popke Graansma en Arno Hardonk op deze Coming-outdag een bezoek gebracht aan het Agnieten College in Wezep om daarover in gesprek te gaan met de locatiedirecteur Peter Gerritsen. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat er op deze school al geruime tijd tijdens mentorlessen en dagopeningen veel aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. De sleutelwoorden voor een goed gesprek zijn “openheid en veiligheid”. Het gesprek gaat verder dan alleen dit onderwerp, de belangrijkste boodschap is dat je jezelf mag zijn. Peter merkt op dat er de laatste jaren op de school meer openheid is ontstaan om over je geaardheid te praten, een veilige omgeving draagt daaraan bij. Het hijsen van de regenboogvlag heeft gezorgd voor meer bewustzijn en geeft gespreksstof in het team van docenten en in de ouderraad van de school.
Aan het einde van dit gesprek zijn we nog meegenomen voor een korte rondleiding door de school. Dank voor de ontvangst en het gesprek. We kijken met plezier terug op het gesprek met Peter, een locatiedirecteur die trots is op de school en zijn leerlingen!
Fractie ChristenUnie Oldebroek.