Een bakkerij die klaar is voor de toekomst
Op 15 november bezochten Wim-Henk Peggeman en Popke Graansma namens de ChristenUnie bakkerij Schuld in Oldebroek, waar we hartelijk werden ontvangen door Jan-Aart Schuld.
De bakkerij bestaat al sinds 1886 en inmiddels is Jan-Aart de vijfde generatie die zoals Jan-Aart het zelf zegt de bakkerij weer mag overbrengen naar hopelijk de volgende generatie. Een lange historie die altijd op dit plekje in Oldebroek gevestigd is geweest. Naast de bakkerij in Oldebroek kennen we Schuld van de bakkersmolen in Elburg, lekker vers brood en is er recentelijk een bakkerswinkel is Nunspeet geopend.
Zoals we allemaal kunnen lezen in de media hebben bakkers het op dit moment moeilijk. Hoge grondstofprijzen en hoge energieprijzen dwingen sommige bakkers er toe om te stoppen, niet om dat ze willen stoppen maar omdat ze geen andere oplossing zien.
Bij bakkerij Schuld zien we gelukkig een ander beeld. Ongeveer drie jaar geleden werd er gestart met de ontwikkeling van de nieuwe bakkerij. Jan-Aart wil graag op deze historische plek de vernieuwing in gang zetten en gaat met de gemeente in gesprek over de mogelijkheden. De gemeente geeft hier zijn volledige medewerking aan en hiermee blijft dit mooie bedrijf onderdeel van onze gemeente. Wat natuurlijk ook een mooie bijdrage is aan de werkgelegenheid. Jan-Aart kijkt terug op een goede samenwerking met de gemeente tijdens de bouw. De lijnen waren kort en als er knopen doorgehakt moesten worden kon er ook snel geschakeld worden.
De uitwerking van de plannen heeft geresulteerd is een hypermoderne bakkerij, waar sterk is ingezet op innovatie en verduurzaming. De bakkerij kan zo stelt Jan-Aart binnen 5 jaar energieneutraal zijn. We krijgen een rondleiding langs het volledige bakproces en krijgen inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die overal in het proces zijn genomen. Een aantal ovens kunnen gestookt worden op propaangas (een afvalproduct), dit maakt hem onafhankelijker van het aardgas en kan hij kiezen voor wat op dat moment het voordeligste is. De warmte die vrijkomt in het proces wordt teruggewonnen en zorgt voor de verwarming van de omliggende woningen en via warmte-koude opslag wordt de niet gebruikte warmte in de grond opgeslagen. Daarnaast komt er een soort energiecentrale waar de energie in opgeslagen kan worden, zodat overtollige energie kan worden opgeslagen voor de momenten dat deze hard nodig is in de bakkerij. Op deze manier probeert de bakkerij ook de problemen met betrekking tot energielevering door Liander op te vangen.
Op de dag van ons bezoek is net de nieuwste innovatie in gebruik genomen een vacuümkast waarmee het bakproces beter gaat, met minder energie en behoud van smaak. De korst wordt er zelfs nog krokanter van.
Voor de komende periode hoopt Jan-Aart zich weer volledig te kunnen richten op het bakken en zullen er wat minder bouwvakkers rondlopen. Maar in januari pakken ze de draad weer op en gaan ze door met de verbouwing van de oude bakkerij en de winkel in Oldebroek.
Als we kijken naar de behaalde resultaten dan zal dit zeker goed komen. Wij wensen bakkerij Schuld veel succes toe met de nieuwe bakkerij en we bedanken Jan-Aart voor de inspirerende rondleiding.
Bakkerij Schuld: Een bakkerij die klaar is voor de toekomst.
Fractie van de ChristenUnie