Perspectiefnota 2025
Tijdens de laatste raadsvergadering van voor het zomerreces hebben we de perspectiefnota 2025 besproken met daarbij een doorkijk naar de begroting voor de jaren 2026 en 2027. Deze laatste laat helaas een tekort laten zien. Een tekort welke na het verschijnen van de meicirculaire gelukkig kleiner is dan in eerste instantie verwacht. Ondanks het beleidsuitgangspunt dat de begroting structureel sluitend moet zijn is er, in de lijn met het advies van het VNG, gekozen om niet onnodig te gaan bezuinigen om maar een positief meerjarensaldo te krijgen. En hoewel er e.e.a. gedaan is om het tekort vanuit Den Haag omlaag te krijgen zijn we er nog lang niet, dit vraagt ook onze aandacht in de komende jaren.
De perspectiefnota is een eerste opzet van het college met zaken die meegenomen gaan worden in de komende begroting voor het jaar 2025, deze stellen we aan het eind van dit jaar vast. De raad kan aangeven of zij het eens zijn met de beleidsvoornemens die daarin vermeld staan, of dat het op sommige punten nog anders moet. Nieuw in deze perspectiefnota is dat er een aantal onderwerpen in staan die al behandeld zijn in de raad maar waar we nu, wat betreft de kosten daarvan, een integrale afweging kunnen maken met andere in deze nota opgenomen plannen. In de commissie financiën en bestuur van 18 juni jl. hebben we doorgesproken over de informerende nota van het college: “Balans tussen ambitie en financiële mogelijkheden”. Het is goed om budgetaanvragen die op ons afkomen te beoordelen langs een afwegingskader, want wat wel duidelijk is, niet alles wat we willen kan meer. Dat is wat de ChristenUnie betreft een goede werkwijze.
De ChristenUnie fractie kan zich vinden in de beleidsdoelen die zijn opgenomen in de nota. Het beleid wat is opgenomen vloeit voort uit de eerder door de coalitie opgestelde bestuursovereenkomst 2022-2026 “Oldebroek, voor u Een duidelijke koers.” Daarnaast is er ook sprake van nieuw beleid en van autonome ontwikkelingen, ontwikkelingen bij samenwerkingen waarin de gemeente deelneemt, zoals bijv. de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst, GGD Noord- en Oost-Gelderland. De ChristenUnie heeft aandacht gevraagd voor de financiële ruimte die opgeslokt wordt door de autonome ontwikkelingen, ontwikkelingen “grotendeels buiten onze macht”, maar waar we niet omheen kunnen. Blijf scherp toezien op de kosten, ook als het gaat om bijv. de daarin doorgevoerde indexeringen. Het college ziet dat gelukkig ook en heeft al menige zienswijze op begrotingen van samenwerkingen ingediend.
We zijn als ChristenUnie dankbaar voor de cijfers die deze perspectiefnota 2025 laat zien en de zo goed als sluitende cijfer voor de jaren 2026-2027, ondanks de onduidelijkheid van de financiering vanuit de overheid. Een onduidelijkheid die bij menig gemeente een flink gat in de begroting achterlaat. Maar dat is niet alleen een kwestie van geluk hebben, wij zien hier de resultaten van een goed gevoerd financieel beleid door het college en de gemeenteraad tijdens deze en voorgaande raadsperiodes. Daar mogen we best trots op zijn met elkaar!
We hebben het college wijsheid en zegen toegewenst bij het uitwerken van dit geheel in de komende begroting.
Fractie ChristenUnie Oldebroek