ChristenUnie vindt ontwikkeling centrumplan Oldebroek voor lange termijn van belang, maar keuze voor huisvesting blijft aan de huisartsen zelf

ontwikkelkader Oldebroek centrum.jpgdinsdag 24 september 2024 14:42

Tijdens de commissievergadering van 18 september bespraken we een opiniërende nota over de huisvesting van de huisartsen. De ChristenUnie vindt dit een uitermate belangrijk dossier, want goede huisartsenzorg voor nu, maar ook voor de toekomst is in het belang van ons allemaal.

Inmiddels is er onder de Oldebroekse inwoners de nodige ongerustheid ontstaan en dat is begrijpelijk; vroeg of laat hebben we allemaal een huisarts nodig en dan ben je vaak op je kwetsbaarst. Op zo’n moment willen allemaal kunnen rekenen op goede en betrouwbare huisartsenzorg.
De zorgen over de opvolging van de vertrekkende huisartsen lijkt ook een reële zorg te zijn. Zo hebben we in Zwolle kunnen zien welke impact het kan hebben als er geen praktijkhouder is en in plaats hiervan een landelijk opererende organisatie de zorg waarneemt. Dat is wat we hier in Oldebroek zeker moeten voorkomen. De fractie van de ChristenUnie voelt hier sterk de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het doet ons goed ook de betrokkenheid van de huidige huisartsen te zien, we zien dat ook zij omkijken naar het bredere probleem en niet alleen naar de patiënten die gekoppeld zijn aan hun praktijk.

Het is belangrijk om de rolverdeling helder te houden. Zo kunnen we constateren dat de huisartsen zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van hun huisvesting. Daar ligt niet de verantwoordelijkheid van de raad. 

De raad heeft in 2021 de Visie Oldebroek Centrum en het ontwikkelkader  vastgesteld. Hierbij zijn de inwoners van Oldebroek betrokken geweest en bestond bij hen een duidelijke wens voor de realisatie van een gezondheidscentrum. Het is belangrijk onze blik breed te houden en het is goed om te blijven kijken naar de best mogelijke oplossing. Zo ligt onze voorkeur nog steeds bij de realisatie van het gezondheidscentrum in het centrumplan, hier kunnen naast de huisartsen o.a. ook de apotheek en mogelijk het CJG gehuisvest worden. Daarbij vindt de ChristenUnie het goed dat alternatieven worden aangedragen en ook worden onderzocht.

Een gezondheidscentrum heeft veel voordelen. Zo zien we bijvoorbeeld in andere gemeenten dat verschillende disciplines in een centraal gezondheidscentrum elkaar versterken. Een ander voordeel is dat de gehele nieuwbouw kan plaatsvinden tegen de LHV normen (huisvestingsnormen voor huisartsen) van deze tijd zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant. De ChristenUnie vindt het goed dat het college heeft aangeven te willen zorgen voor tijdelijke huisvesting, dit brengt voor de huisartsen geen aanvullende kosten met zich mee. Er is door het college aangegeven dat deze tijdelijke huisvesting (portocabins) voldoen aan de LHV normen.
Nogmaals wil de ChristenUnie benadrukken dat we beseffen dat dit een tijdspad is waar meer geduld en overbrugging nodig is dan bij verplaatsing naar de Zwikmeule.

De huisartsen hadden bij de gemeenteraad een verzoek tot financiering neergelegd, ze vroegen de gemeenteraad om een lening om hun plannen bij de Zwikmeule te realiseren. Kort voor de commissievergadering van 18 september werd duidelijk dat de huisartsen de financieringsvraag introkken omdat zij de financiering zelf reeds hebben kunnen regelen.

Voor de huisartsen is snelheid van de ontwikkeling van groot belang. De Talter heeft aan de commissie aangegeven dat het vrijmaken van de Zwikmeule snel kan. De huisartsen kunnen begin 2025 starten met de verbouwing.

Als de huisartsen niet voor het centrumplan kiezen dan zal het college de plannen moeten aanpassen en zal er een ander plan worden gemaakt en voorgelegd aan de commissie.
De keuze over de huisvesting is en blijft een eigen keuze van de huisartsen en de ChristenUnie wenst hun veel succes met het maken van deze keuze.

« Terug