Beeldkwaliteitsplan H2O

vrijdag 16 maart 2007 11:43

De naam H2O vindt zijn oorsprong in de gemeenten die samenwerken bij het totstandkomen van het bedrijventerrein bij Hattemerbroek. Het zijn de twee H’s van Hattem en Heerde en de O van Oldebroek. Het bedrijventerrein zal geplaatst worden in de twee zuidelijke oksels van het knooppunt Hattemerbroek.

Beeldkwaliteit, wat is dat?
Dat is de indruk van het geheel en de onderdelen van het terrein, wanneer je er naar kijkt. Vergelijk het met het beeld op de televisie. Naar een scherp en rustig beeld kijk je met genoegen. Een storend en onrustig beeld ervaar je als onprettig.

Vorig jaar juli hebben de leden van Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein H2O goedgekeurd. In dit plan is vermeld dat er een beeldkwaliteitsplan wordt opgesteld. Het plan van de beeldkwaliteit bevat bepalingen met betrekking tot de principes van inrichting, architectuur en de openbare ruimte. De bepalingen zorgen voor waarborging van de ruimtelijke samenhang en de beeldkwaliteit van het gebied. Deze bepalingen spelen ook een belangrijke rol bij het verlenen van vergunningen.

Het plangebied valt onder het overgangsgebied tussen het Centraal Veluws Natuurgebied en de IJsselvallei enerzijds en de zeekleigebieden en de broeklanden van de voormalige Zuiderzee anderzijds. Het landschap wordt gekenmerkt door kleinschaligheid en beslotenheid op de hogere delen en grootschaligheid en openheid in de lagere delen. Duidelijk zijn de ontginningsdijkjes te zien in de nabijheid van het plangebied, zoals de Voskuilerdijk, de Middeldijk en de Oosterse dijk. Langs deze dijkjes is in de loop van de tijd wat lintbebouwing ontstaan. Ze vormen een kenmerkend element van het gebied grenzend aan het plangebied.

Op dit moment is het plangebied hoofdzakelijk grasland. Aan de randen van het gebied bevindt zich een aantal agrarische bedrijven. Er is ook een afvalverwerkingsbedrijf in de directe nabijheid. In het noorden van het plangebied ligt een plas die is ontstaan bij het aanleggen van de rijkswegen. Het plangebied wordt, behalve door de eerder genoemde dijken, ontsloten door de Zuiderzeestraatweg.

In de zone gelegen langs de snelweg komen de wat grotere bedrijven. Naar het dorp toe nemen de kavels in grootte en schaal af. Dit geldt ook voor de massa en de hoogte van de bebouwing. Aan de dorpszijde komt een groene wal om een fraai beeld te realiseren. Bedrijven aan deze wal kunnen van grasdaken worden voorzien, zodat het groene beeld wordt versterkt.

De hoofdontwatering deelt het gebied in twee stukken, een zuidwest - en een noordoost gerichte verkaveling. De strokenverkaveling is karakteristiek voor de lager gelegen en natte veengebieden. Een nieuwe watergang (parallel aan de Zuiderzeestraatweg) kan een grens tussen het bedrijventerrein en het overgangsgebied vormen. Een harde oever aan de kant van de bedrijven en een natuurlijke oever aan de overzijde. Vanaf de watergang komen waterlopen die de begrenzing vormen tussen de verschillende velden van het bedrijventerrein. De waterpartijen vormen een kans om de bedrijven extra uitstraling te geven.

De Rondweg Wezep wordt doorgetrokken in oostelijke richting en takt even voor het bestaande viaduct van de A50 op de Zuiderzeestraatweg aan. De verschillende velden van de bedrijfskavels worden ontsloten door ontsluitingswegen vanaf de hoofdontsluiting. Parkeren vindt in principe plaats op eigen terrein.

De representatieve bedrijfsgebouwen moeten zich richten naar de A28, de A50, de hoofdontsluitingsweg of het overgangsgebied. De locatie in de oksel van het klaverblad Hattemerbroek aan de westkant kan als blikvanger worden benut. Dit kan in de vorm van een opvallend gebouw of een kenmerkend kunstwerk. Langs de snelweg geld een bebouwingsvrije zone van 50 meter. Binnen deze zone mag geen opslag plaatsvinden, maar wel geparkeerd worden. Ook van deze zone geldt dat het gezichtsbepalend is voor het beeld van H2O.

Ik begon met de betekenis van H2O.
En eindig daar ook mee.
Bij het invullen van het bedrijventerrein streven de genoemde gemeenten naar H2O.

HEERLIJK
HELDER
ONDERNEMEN

in

HATTEM
HEERDE
en OLDEBROEK

Gijs van den Brink

« Terug

Reacties op 'Beeldkwaliteitsplan H2O'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.