ChristenUnie: Vragen over reactie college bij incident hondsdolle vleermuis (incl. antwoord college)
De fractie van de ChristenUnie in de raad van Oldebroek wil duidelijkheid hebben over de handelwijze van het college bij de geconstateerde hondsdolheid bij vleermuizen. Incidenten met besmette dieren die de volksgezondheid kunnen schaden vergen van de overheid een adequate aanpak, in snelheid van handelen, en in het tijdig voorlichten van de bevolking. Dit is in het geval van het incident in Oosterwolde niet duidelijk. Burgers moeten op zo’n aanpak kunnen vertrouwen.
De fractie heeft in de lokale pers de berichtgeving over vleermuizen besmet met het rabiësvirus gelezen; dit heeft in Oosterwolde geleid tot de kennelijke noodzaak om twee kinderen te doen vaccineren. In de berichtgeving blijkt ongerustheid onder de bevolking. Ook blijkt dat er kritiek is op de als traag ervaren reactie van de kant van de overheid. In de reactie van het college wordt deze late reactie verklaard en beargumenteerd. Uiteraard begrijpt de fractie dat wordt afgewogen of er geen onnodige paniek zou kunnen ontstaan door onnodige berichtgeving, tegen de noodzaak van een waarschuwing af te geven over mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Ook begrijpt de fractie het als de wethouder wijst op het uitzonderlijke van dit incident. Niettemin gaat het om zaken die direct de volksgezondheid raken, en waarbij burgers erop moeten kunnen vertrouwen dat hun overheid hen adequaat en tijdig informeert. In dat licht lijkt de reactie van het college tekort te schieten.
De fractie stelt vervolgens de vraag wat het college vanaf het moment van bekend worden van het incident met de zieke vleermuis en het contact met de peuters dat heeft geleid tot besmettings(risico) - gedaan heeft om de ernst daarvan vast te stellen. Ook wordt gevraagd hoeveel tijd zat er tussen het moment dat het college op de hoogte werd gesteld van het incident en het inschakelen van de GGD en het ministerie van LNV, en tussen het verschijnen van het rapport en het bekendmaken van de inhoud daarvan.
De fractie wil weten wanneer het voor het college vaststond dat er inderdaad een risico van besmetting was, en op welke manier de bevolking van Oosterwolde daarover werd geïnformeerd. Gevraagd wordt of het college het in het algemeen bij een keuze tussen het risico van een onnodige waarschuwing en een te late waarschuwing (met mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid) niet beter vindt om voor het eerste te kiezen, en specifiek in dit geval. Waarom heeft het college na het incident in augustus en het uitkomen van het onderzoeksrapport maanden later er niet voor gekozen om direct een passende waarschuwing te laten uitgaan? Benieuwd is de fractie of in het signalerings- c.q. waarschuwingssysteem dan wel de procedures die bij dergelijke besmettingsgevaren gelden lacunes zijn geconstateerd, en zo ja wat het college gaat doen om dat spoedig te herstellen.
Tot slot is de vraag wat het college gaat u doen om de bevolking ervan te overtuigen dat haar eigen lokale overheid in deze gevallen (voortaan) adequaat zal reageren.
Ton van Leijen en Henk van Bergeijk
Reacties op 'ChristenUnie: Vragen over reactie college bij incident hondsdolle vleermuis (incl. antwoord college)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.