Bestemmingsplan “Buitengebied 2007” vastgesteld
In de raadsvergadering van 15 december is het bestemmingsplan voor het buitengebied van Oldebroek na een voorbereidingsperiode van bijna vier jaar vastgesteld. In dit plan is geregeld wat er wel en niet mag wat betreft gebruik en bebouwing in het plangebied.
Het is een enorm boekwerk geworden met heel veel regels waarbij je je soms afvraagt waarom is dit allemaal nodig. Maar we hebben te maken met veel mensen die in het gebied wonen en werken of willen ontspannen. De wensen die verschillende groeperingen en individuen hebben voor wat betreft de bouw- en gebruiksvoorschriften zijn nogal eens tegengesteld. Zo wil de één een zo groot mogelijk huis bouwen en vindt een ander het belangrijk dat het karakteristieke beeld van de omgeving in stand blijft. De landbouw die bestaande rechten wil behouden en daar waar mogelijk ruimte om uit te kunnen breiden. Aan de andere kant is allerlei regelgeving vanuit Brussel/Den Haag of provincie vooral gericht op bescherming van de natuur. En daar tussendoor zijn er nog allerlei individuele burgers of bedrijven die allemaal hun eigen wensen hebben.
We wonen in Oldebroek in een heel mooi stukje van Nederland met een prachtige natuur en veel waardevolle landschappen. Als ChristenUnie fractie vinden we het zeer belangrijk dat er bescherming is voor de natuur, we zijn immers rentmeesters van Gods schepping.
Maar zijn we er ook van overtuigd dat voor een goede leefbaarheid van het buitengebied de boeren nodig zijn. En daarom hebben we steeds gepleit voor voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor deze sector. Dat was ook de uitdaging om alle belangen die er zijn zoveel mogelijk te waarborgen, zodat een ieder kan blijven genieten van ons mooie buitengebied, maar ook dat er een goede boterham kan worden verdiend want dat is wel de basis voor de leefbaarheid.
Nadat het plan ter inzage was gelegd kwamen er ruim 160 zienswijzen binnen en op de inspraakavonden hebben nog 60 personen gebruik gemaakt van het inspraakrecht om hun wensen nog eens nader te motiveren. Een goed democratisch recht. Als Christenunie fractie hebben we veel tijd en energie gestoken in het beoordelen van alle verzoeken en daarna te toetsen aan het afgesproken beleid. Samen met de andere fracties in de raad en zeer goede medewerking van de ambtenaren en een bereidwillige opstelling van het college hebben we toch veel zaken kunnen inpassen in het plan.
Naast veel individuele gevallen is het plan op enkele voor ons belangrijke punten aangepast. Enkele voorbeelden hiervan zijn een ontheffingsregel om de woning te kunnen vergroten tot 800 m³ bij mantelzorg, enige uitbreidingsmogelijkheden voor de grondgebonden landbouw, en geen verbod op verbouw van maïs in de polder Oosterwolde of erfbeplanting dat buiten het bouwblok mag worden aangelegd. Als ChristenUnie hebben we samen met CDA en SGP en gesteund door VVD d.m.v. een amendement nog laten opnemen in het plan dat bij een goede ruimtelijke inpassing en onder voorwaarden een woning vergroot mag worden van 600 m³ tot 700 m³.
In het hele traject van voorbereiding en vaststelling kwam bij mij steeds de vraag naar voren “van wie is het buitengebied” wie heeft er recht op wat? Ik denk dat het antwoord moet zijn: We moeten niet vragen van wie is wat, maar wat kunnen we voor elkaar betekenen, hoe kunnen we elkaar versterken hoe kunnen we met elkaar zorgen dat het buitengebied leefbaar blijft. Met die insteek hebben we als ChristenUnie fractie geprobeerd hier een goede bijdrage aan te leveren. En zijn er van overtuigd dat er een goed plan is vastgesteld waar we weer tien jaar mee verder kunnen.
Engbert Jan Ruitenberg
Reacties op 'Bestemmingsplan “Buitengebied 2007” vastgesteld'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.