Peuterspeelzalen heroriënteren zich op hun toekomst

logo spo nummer 2maandag 21 december 2009 14:26

Op 30 juni 2009 heeft de gemeenteraad besloten een extra voorschot op de subsidiering aan de stichting Peuterspeelzalen Oldebroek toe te kennen van 20.000 euro. Voorwaarde daarbij is dat er alternatieven onderzocht moeten worden om de exploitatie in volgende jaren wel sluitend te krijgen. Terecht wil het college namelijk duidelijkheid verkrijgen over de te verlenen hoogte van de subsidie in de komende jaren zonder elk jaar met forse verhogingen van de subsidies geconfronteerd te worden. Vandaar dat nader onderzoek moet leiden tot een meerjaren subsidieafspraak tussen gemeente en de stichting Peuterspeelzalen. De eerste onderzoeksresultaten hebben uitgewezen dat het raadzaam is op korte termijn verder te onderzoeken om te komen tot kinderopvang naast het peuterspeelzaalwerk al dan niet in samenwerking met een bestaande kinderopvanginstelling.

In de vergadering van de commissie Samenleving heeft onze fractie de nodige vragen gesteld bij dit nader uit te werken alternatief. Duidelijk was dat er nog heel veel vragen te beantwoorden zijn over haalbaarheid etc. van de aangedragen alternatieven.  Gelukkig zijn er voorbeelden van een innige samenwerking tussen peuterspeelzaalwerk en kinderdagopvang in bijvoorbeeld Apeldoorn en Zwartewaterland, dus het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden.  Wel hebben we het college nogmaals meegegeven om bij het nadere onderzoek ook een omgevingsanalyse te maken, want kennelijk staat er veel te veranderen op het gebied van aanbieders van het peuterspeelzaalwerk en kinderdagopvang in onze gemeente.

Voor 2009 zal de stichting zelf nog op zoek moeten naar een dekking voor het tekort van bijna 36.000 euro. Waar onze fractie zich wel zorgen over maakt is dat er ondanks de extra 20.000 euro van de gemeente nog steeds een tekort is in 2009; ook de begroting 2010 van de stichting laat ongetwijfeld een verlies zien.  Op verzoek van onze fractie heeft het college toegezegd uiterlijk in het 2e kwartaal van 2010 met nadere informatie te komen over de hoogte van de subsidie  over 2010.

Naast de begroting 2010 is er tevens haast bij om een meerjaren subsidie-afspraak te maken, en dus dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt welke effecten de maatregelen van de stichting hebben op de exploitatie voor 2011 en volgende jaren.

Het college heeft desgevraagd toegezegd niet alleen de voortgang te bewaken maar ook nauw betrokken te zijn bij de uitwerking van de alternatieven die uiteindelijk zullen resulteren in een meerjaren subsidieafspraak met de stichting Peuterspeelzalen Oldebroek.

Henk van Bergeijk

« Terug

Reacties op 'Peuterspeelzalen heroriënteren zich op hun toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.