Initiatief ChristenUnie voor invloed burgers glansrijk door de Raad

vrijdag 01 oktober 2010 17:19

De gemeenteraad heeft breed steun gegeven aan een voorstel van de ChristenUnie om burgers direct invloed te geven op de agenda van de raad. De fractie van de ChristenUnie wil met dit initiatiefvoorstel bereiken dat burgers, organisaties en bedrijven meer en beter bij het lokaal bestuur worden betrokken. Door het indienen van een concreet voorstel of alleen het agenderen van een onderwerp kan men de agenda van de raad bereiken. Dat kan gebeuren door willekeurige groepen van mensen of personen binnen een instelling rond een bepaald belang, dus ongeacht buurt, wijk of woonkern.

Inhoud van het voorstel

Burgers kunnen met behulp van een aantal medeondertekenaars een uitgewerkt voorstel op de agenda van de raad laten plaatsen. Gekozen is om het burgerinitiatief laagdrempelig te houden door een ondergrens van 25 initiatiefnemers aan te houden. Eerdere getallen voor een buurt, groep of wijk zijn daarmee in het laatste voorstel vervallen. Om ook de jeugd meer te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken zijn ook ingezetenen vanaf 16 jaar gerechtigd om voorstellen in te dienen, of om steun te betuigen aan een voorstel van anderen in dit verband.

Wat de ChristenUnie wil

Uit allerlei publicaties blijkt dat burgers wel degelijk zijn betrokken bij maatschappelijke vraagstukken. Maar burgers verschillen van elkaar. Er zijn al vele vormen waarin burgers terecht kunnen bij de ambtenaren, wethouders en raadsfracties. Maar ‘de burger’ bestaat niet, daarom is het goed om te blijven zoeken naar uitbreiding van deze mogelijkheden. Mensen zoeken naast klassieke vormen (zoals via een politieke partij) ook andere manieren om uitdrukking te geven aan hun betrokkenheid en aan hun wens om invloed uit te oefenen op het bestuur. Directe invloed van burgers versterkt het draagvlak voor de besluitvorming in de raad. Het burgerinitiatief is daarom een extra mogelijkheid om participatie van burgers bij de beleidsvorming en besluitvorming door de gemeenteraad te stimuleren. Het past naadloos in het bestuursakkoord Vernieuwen en verbinden dat recent is vastgesteld en waarin burgerbetrokkenheid tot de speerpunten behoort.

Raadsbrede steun

In de raadsvergadering van 28 september werd het initiatief unaniem aangenomen. In een tweetal commissievergaderingen daarvóór hadden verschillende fracties hun sympathie al onder woorden gebracht, en suggesties aangedragen tot versterking. CDA en SGP vroegen zich af of het wellicht beter was te wachten tot er rond de begrotingsvergadering dit najaar een meer breed pakket van vernieuwingsideëen zou zijn, zodat er afweging kon plaatsvinden. Toch gingen ook zij graag mee of waren zelfs ‘blij verrast’. ABO gaf bruikbare suggesties voor het goede bekendheid geven aan deze mogelijkheid bij de burgers, evenals de PvdA, die ook tips gaf voor de website en het begeleiden van burgers bij de procedure. In ons voorstel wordt aan de afdeling Voorlichting en aan de griffie, maar ook aan de raadsvoorzitter een taak toebedacht. We zijn als fractie blij dat dit raadsbreed is aangenomen. We realiseren ons heel goed dat het ‘slechts’ een middel is in een breder proces, maar het zal niet aan de raad liggen: de burger is aan zet, en daar gaat het ons om.

Ton van Leijen

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
aanbiedingsbrief initiatiefvoorstel burgerinitiatief 30 juli 2010143,0 kBapplication/msworddownload
burgerinitiatief ChristenUnie Verordening 30 juli 201076,5 kBapplication/msworddownload
Toelichting op de verordening op het burgerinitiatief33,0 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Initiatief ChristenUnie voor invloed burgers glansrijk door de Raad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.