Raad unaniem: geen fusie, maar meer regionale samenwerking
De samenwerking van de gemeenten in de regio gaat te langzaam. Aldus de mening van de fractie van de ChristenUnie bij de begrotingsbehandeling. Er zijn wel goede stappen gezet, maar er had meer moeten gebeuren. De fractie wil dat de tastende houding van colleges in de regio verandert. Minder ad-hoc, maar een houding waarbij men van elkaar wil leren en verdere stappen doen. Burgemeester Zielhuis gaf aan dat dit onderwerp ook hem na aan het hart ligt. De ChristenUnie stelde vervolgens vast dat de visie van het college en die van de fractie dezelfde is. Ook ander fracties hadden aandacht voor dit onderwerp gevraagd. Daarom was het mogelijk dat er een ‘Motie van instemming’ werd aangenomen door de voltallige raad.
Op zichzelf bijzonder, want ook onze fractie vindt dat je geen moties hoeft aan te nemen over zaken waarover je het eens bent. Maar in deze motie wordt het gevoelen van Oldebroek nog eens kort en krachtig onder woorden gebracht. Het is dus een verklaring ter ondersteuning van het college, maar biedt ook houvast voor de toekomstige (interim)burgemeester, en de contacten die de raden en colleges hebben.
Ontwikkelingen
In de motie worden een aantal feiten genoemd die tot samenwerking noodzaken. Er is een veelheid van trends, maatregelen en beleid die effect hebben op de positie van de kleine(re) gemeenten. Deze ontwikkelingen vanuit het niveau van rijk en provincie dwingen of duwen direct of indirect tot samenwerking door gemeenten, omdat hun zelfstandige positie onder druk staat. Daarnaast wordt daardoor het beslag op de middelen groter wordt en het financieel perspectief nauwer. Nieuwere ontwikkelingen vragen daarnaast ook vaak om extra of speciale (professionele) expertise. Goed dus dat ons college fors inzet op het stimuleren van een cultuur van en werkelijke samenwerking in de regio. Aan het slot van de motie wordt uitgesproken dat de raad het college van harte daarin ondersteunt.
Doelen van samenwerking
Geconstateerd wordt dat de gemeenten in onze regio volop te maken hebben met deze ontwikkelingen. Dan is het bundelen van zowel gemeenschapsvoorzieningen als personele expertise een goed middel om zowel tot beheersing van risico’s te komen, als tot een grotere bestuurlijke slagkracht. Samenwerking biedt ook een goed uitgangspunt tegen eventuele drang van hogere bestuursorganen. De gemeente Oldebroek heeft meerdere keren, ook in het bestuursakkoord, uitgesproken niet te kiezen voor een fusie, maar optimaal resultaat probeert te behalen uit samenwerking. Zo moet die samenwerking primair gericht moet zijn op vergroting van de bestuurlijke slagkracht, en daarnaast op het spreiden van risico’s en het bevorderen van een efficiënte bedrijfsvoering. In de motie wordt ook uitgesproken dat zichtbaar moet worden gemaakt wat de resultaten zijn van de samenwerking.
Ton van Leijen
Reacties op 'Raad unaniem: geen fusie, maar meer regionale samenwerking'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.