Afvalstoffenheffing. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.
Er is al veel gezegd en geschreven over de verhoging van de afvalstoffen heffing voor 2011. De woorden bizar, verkiezingsstunt, catastrofale blunder en nog wel zwaarder taalgebruik is gebruikt. Het is echter ook wel verleidelijk en gemakkelijk te roepen dat je tegen een verhoging bent, de verhoging exorbitant te vinden. Dat kan zo gemakkelijk het beeld oproepen dat men het beste met de burger voor heeft. Maar waar is de burger echt mee gediend?
De Raad van Oldebroek heeft in het verleden als uitgangspunt vastgesteld dat voor producten en diensten een kostendekkend tarief zal worden vastgesteld. (Dat is nog eens bekrachtigd in het bestuursakkoord van ChristenUnie, CDA en SGP.) Het afvalbeleidsplan uit 2008 voorziet ook in die kostendekkendheid. Daarbij zijn de Stichting OPA afspraken gemaakt tot en met 2011 met betrekking tot de verdeling van de oud papier opbrengsten. Wij vinden de betrokkenheid van de Stichting OPA heel goed, het verenigingsleven wordt met de in het verleden gekozen oplossing gestimuleerd, en vinden het daarom belangrijk dat die gemaakte afspraken gestand worden gedaan. We vinden daarbij wel dat het noodzakelijk is om voor na 2011 weer nieuwe afspraken te maken, zodat de evenwichtigheid van baten en lasten tussen Gemeente en verenigingen en stichtingen die (op deze wijze, indirect) worden gesubsidieerd opnieuw vast te stellen.
Over het afvalbeleid moet ook worden vastgesteld dat er veel niet goed is gegaan. Wat de communicatie betreft vindt de fractie van de ChristenUnie dat er ernstig is tekort geschoten. Een paar voorbeelden: Eerst bij de programmabegroting 2011-2014 en 2e bestuursrapportage 2010 werd duidelijk gemaakt dat het tarief voor afvalstoffenheffing fors omhoog moest. In het beleidsplan en latere berichten is niet nadrukkelijk aangegeven dat de tarieven voor afvalstoffenheffing binnen zeer afzienbare tijd weer zouden moeten stijgen. Naar de burger toe zijn er verwachtingen over lagere heffingen gewekt die nu niet uitkomen. Overigens moet je bij dat laatste niet vergeten dat het tarief voor afvalstoffenheffing in 2004 al om en nabij de € 240 bedroeg. Dat tarief is in 2006 en 2007 fors naar beneden toe bijgesteld, en latere verhoging is zo lang mogelijk uitgesteld.
Waarom is de ChristenUnie ondanks haar kritiek dan toch akkoord gegaan met de voorgestelde verhoging? De ChristenUnie heeft dit van alle kanten bezien en grondig geanalyseerd. Op basis daarvan hebben we geen aanleiding gevonden dat de begrote kosten onredelijk zijn begroot, of dat anderszins uitgangspunten niet correct zijn gehanteerd. Daarbij vinden we het belangrijk dat we niet over een jaar opnieuw een moeilijk te verklaren stijging van de tarieven moeten incasseren. De voorstellen die enkele partijen deden om een lager tarief te realiseren kwamen neer op een opdracht aan het college om te zoeken naar lagere kosten, en om voor 2011 een eenmalige dekking uit algemene reserve te nemen. Als je dat doet schep je voor de burger de onzekerheid dat er mogelijk later toch nog een verhoging van het tarief komt. Dat vinden wij naar de burger toe niet correct.
Het is dan ook met pijn in het hart dat we als ChristenUnie akkoord zijn gegaan met de voorgestelde verhoging. Daarbij hebben we nog wel de toezegging bereikt dat een eventueel batig saldo over 2011 op de afvalstoffenheffing zal worden verwerkt in het tarief voor 2012; op die manier betaalt u als burger uiteindelijk alleen de echte werkelijke kosten en niets daarboven.
Wim Boer
Reacties op 'Afvalstoffenheffing. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.